Transnistria şi Găgăuzia

​BUSINESSUL TRANSNISTREAN INSISTĂ ASUPRA DEPRECIERII RUBLEI

03 februarie, 2016

Pentru competitivitatea mărfurilor transnistrene pe pieţele externe este necesară deprecierea rublei. Asemenea opinie au exprimat directorii unor întreprinderi mari din Bender la şedinţa cu preşedintele Transnistriei, şefului Guvernului, cel al Băncii Republicane şi unii miniştri.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la presa locală, reprezentanţii mediului de afaceri au caracterizat drept critică situaţia din ramură.

Deosebit de dificilă este situaţia din comerţul cu partenerii tradiţionali – Rusia şi CSI.

Directorul fabricii de încălţăminte „Softshoes”, Iurii Ceban, a spus că comparativ cu anul 2014 în anul trecut exportul în FR „s-a redus în producţie cu 40%, iar în venit cu 29%, deoarece am fost nevoiţi să majorăm preţurile din cauza deprecierii rublei ruseşti”. Cota exportul în UE şi FR s-a modificat de la 60% la 80% în UE şi de la 40% la 20% în Rusia.

Situaţia similară se atestă la altă întreprindere de încălţăminte – fabrica „Floare”, directorul cărei, Boris Chiciuc, a propus o serie de măsuri pentru depăşirea situaţiei.

„Putem optimiza politica bugetară şi fiscală în cadrul legislaţiei în vigoare a unui sistem nou prin redistribuirea poverii fiscale pe o anumită parte a economiei. În al doilea rând, trebuie create condiţii pentru sporirea bazei impozitate. Pentru a restabili competitivitatea mărfurilor transnistrene pe piaţa FR trebuie depreciată rubla RMN”, a spus el.

Problema deprecierii rublei transnistrene nu este pentru prima dată discutată de4 exportatori, însă autorităţile, inclusiv Banca Republicană (BRT), au temeri că aceasta ar putea lansa un mecanism care ulterior va fi dificil de controlat şi stopat.

„Astăzi avem o regulă conform cărei suntem obligaţi să indexăm salariul la nivelul inflaţiei. Dacă o vom anula vom primi o spirală ca în anii 90. Astăzi depreciem, mâine indexăm salariile, apoi din nou depreciem, şi asta va dura la infinit”, consideră preşedintele BRT, Eduard Cosovschii.

Rezumând rezultatele şedinţei Evgheni Şevciuk a spus că Guvernul, BRT şi Ministerul Economiei din nou „vor analiza, calcula, discuta, compara toate propunerile, după care vor lua o decizie”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.