Transnistria şi Găgăuzia

​TRANSNISTRIA ESTE GATA SĂ ORGANIZEZE UN NOU REFERENDUM PRIVIND RELAŢIILE CU MOLDOVA

04 februarie, 2016

Transnistria este gata să organizeze un nou referendum, pentru a confirma dorinţa poporului de a locui într-un stat independent. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta a declarat ministrul interimar al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a declarat într-un interviu pentru postul TV „Россия 24” la Moscova.

El a amintit că Transnistria a propus varianta proprie de soluţionare a conflictului cu Moldova – „divorţ civilizat baza pe voinţa poporului, reflectată în rezultatele referendumului din anul 2006”.

„Pentru ca voinţa poporului să fie luată în considerare, noi putem desfăşura un nou referendum sub egida partenerilor internaţionali, spre exemplu ONU”, a spus Ignatiev.

Potrivit spuselor sale, „cetăţenii Transnistriei sunt supuşi presiunilor din partea organelor de putere din Moldova”.

„Cu regret, practica de exercitare a presiunilor asupra locuitorilor Transnistriei a devenit o normă. Este dificil de a spune ce doreşte Moldova prin blocarea totală a republicii, la ce atitudine a transnistrenilor a aspirat Moldova în toţi aceşti ani creând poporului nostru probleme în domeniul libertăţii circulaţiei. În asemenea condiţii nici nu poate fi vorba despre dialog constructiv şi încredere deoarece este evident că asemenea acţiuni au scopul de a crea senzaţie de disconfort în rândurile populaţiei RMN, de a forţa Transnistria să cedeze la poziţiile sale”, a spus diplomatul.

Potrivit spuselor sale, „situaţia din Moldova provoacă îngrijorare în Transnistria”.

„Noi suntem interesaţi ca în ţara vecină să fie pace şi ordine. Aceasta ne ajută în dialog, în procesul politic de negocieri”, a spus Ignatiev, menţionând că criza de politică internă din Moldova influenţează negativ procesul de negocieri.

El speră că noul reprezentant politic „va lucra consecvent pe dimensiunea transnistreană”.

„S-au acumulat multe probleme. Mi-am dori să începem soluţionarea neîntârziată a acestora. Noi am vrea ca partenerii noştri din Moldova să fie predispuşi spre dialog, pentru ca dacă îşi asumă angajamente, atunci să le respecte. Dar deocamdată nu vedem realizarea planurilor preconizate în anul trecut”, a spus ministrul interimar de Externe al Transnistriei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.