Transnistria şi Găgăuzia

​TRANSNISTRIA SPERĂ LA DEZVOLTAREA COOPERĂRII INTERPARLAMENTARE CU RUSIA

08 februarie, 2016

Delegaţia parlamentară a Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN se pregăteşte pentru prima sa vizită străină – la Moscova.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul legislativului regiunii, despre aceasta s-a vorbit vineri la întrevederea conducerii acestuia cu Ambasadorul FR în Moldova, Farit Muhametşin.

Potrivit spuselor sale, deputaţii transnistreni pe 17-18 februarie „sunt aşteptaţi într-o vizită la Moscova”. În particular, este preconizată o întrevedere cu şeful comitetului Consiliului Federaţiei Ruse pentru afaceri internaţionale, Constantin Kosacev, secretarul de stat – viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin, unii politicieni ruşi şi deputaţi ai Dumei de Stat.

Preşedintele SS, Vadim Krasnoselschii, a comunicat presei că la întrevederea cu Muhametşin s-au discutat „diferite aspecte ale situaţiei din RMN şi în jurul regiunii, acţiunile Moldovei privind reţinerea neîntemeiată a transnistrenilor, controlul sporit în privinţa acestora, deschiderea ilegală a dosarelor penale în privinţa oficialilor şi antreprenorilor”.

„Este preconizată o deplasare a delegaţiei noastre parlamentare la Moscova, unde sunt planificate întrevederi cu deputaţii Dumei de Stat privind activizarea cooperării interparlamentare. În cadrul acestora intenţionăm să discutăm probleme importante şi actuale, soluţionarea căror preocupă transnistrenii. Dezvoltarea cooperării noastre cu colegii ruşi este dictată de solicitările populaţiei de a întări relaţiile cu FR. Alegătorii noştri aşteaptă de la noi inclusiv progres în relaţiile interparlamentare”, a spus el.

În cadrul vizitei la Tiraspol a Ambasadorului rus a fost primit şi noul preşedinte al Guvernului, Pavel Procudin, care a numit Ambasada FR la Chişinău „o punte între popoarele Rusia şi Transnistriei, care sunt legate prin istorie şi valori tradiţionale comune”.

El a exprimat convingerea că Rusia „va depăşi criza economică, fortificându-şi considerabil poziţiile”.

„FR este un jucător cheie în lumea multipolară, care îi menţine echilibrul. Poporul Transnistriei crede în potenţialul şi viitorul strălucit al Rusiei”, a subliniat Procudin.

Ambasadorul l-a informat despre „evenimentele, întrevederile şi vizitele reprezentanţilor ruşi preconizate pentru anul 2016”.

„Sunt mulţumit de întrevederea de astăzi. Mult timp am acordat discutării viitoarelor proiecte. Mă bucur că suntem pe calea corectă şi vom cotninua să acordăm sprijin Transnistriei”, a conchis diplomatul.

El a participat şi la ceremonia de înmânare a certificatelor pentru obţinerea a 40 de computere noi pentru şcolile şi instituţiile de învăţământ corecţionale din regiune. Proiectul este realizat pe linia Guvernului Moscovei la cererea comunităţii ruseşti din Transnistria.

„Asistenţa în domeniul învăţământului este una din direcţiile principale din cooperarea Rusiei cu Transnistria. În anul trecut am acordat şcolilor transnistrene manuale. A fost ajutor din partea Guvernului rusesc, dar manualele s-au tipărit şi editat la Tiraspol. Astăzi elevii dumneavoastră au posibilitatea să studieze în baza programelor educaţionale ruseşti. Acum vorbim despre extinderea acestui program – înmânarea computerelor, crearea claselor de computere. Se examinează posibilitatea în decurs de 1,5-doi ani de a realiza proiectul de dotare completă a şcolilor din republică computere”, a spus Muhametşin.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.02.08 13:58 Filecica
    Ei fara Rusia ca copil fara mama

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.