Transnistria şi Găgăuzia

​MAE TIRASPOLEAN A DEMASCAT „INSTRUMENTELE DE EXERCITARE A PRESIUNILOR ASUPRA TRANSNISTRIEI”

03 martie, 2016

Ministerul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN a prezentat miercuri volumul „Persecutarea motivată politic a cetățenilor Transnistriei de către Moldova”, publicat în limbile rusă și engleză în seria „Instrumentele de presiune asupra Transnistriei în reglementarea moldo-transnistreană”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, ministrul interimar de Externe, Vitalii Ignatiev, a spus la prezentarea volumul că acesta „prezintă esența problemei urmării penale motivate politic a cetățenilor RMN, în acesta sunt adunate materiale și note analitice, declarații și comentarii ale MAE, opinii și concluzii asupra problemei din partea diplomaților străini, experților și reprezentanților mediului academic”.

El a spus că acesta este primul subiect din serie și a fost selectat intenționat, deoarece este o problemă acută.

„În ultimii ani a fost intentat un număr colosal de dosare penale. Noi vede în aceasta anumite motive politice. Este evident că tactica „pașilor mici” și-a demonstrat eficiența în cadrul procesului de negocieri și partea moldovenească nu a găsit nimic mai bun decât de a reveni la metodele vechi de presiune directă”, consideră Ignatiev, menționând că „aceasta este una din loviturile aplicate de partea moldovenească procesului de negocieri, deoarece pe numele participanților procesului la fel sunt deschise dosare penale”.

Reprezentantul Comitetului de anchetă, Vasilii Covaci, a promis că pe viitor se vor întreprinde „măsuri imediate de tragere la răspundere a persoanelor care pronunță cetățenilor transnistreni sentințe ilegale”.

În opinia sa, un mecanism eficient sunt cazurile de adresare a transnistrenilor cu cetățenia FR la Comitetul de anchetă al Rusiei, considerând că aceasta oferă „motive suplimentare pentru soluționarea problemei”. La prezentare s-a menționat că volumul deja a fost transmis reprezentanților OSCE și Rusiei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.