Transnistria şi Găgăuzia

​FOSTUL ŞEF AL MAE AL TRANSNISTRIEI NU VEDE PERSPECTIVE PENTRU ACTIVIZAREA DIALOGULUI ÎNTRE TIRASPOL ŞI CHIŞINĂU

23 martie, 2016

Astăzi nu există perspective deosebite pentru activizarea dialogului între Tiraspol şi Chişinău, consideră fostul ministru al afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vladimir Iastrebceac, care a comentat pentru INFOTAG întâlnirea recentă la Bender a diplomaţilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Iastrebceac a menţionat că „părţile intră treptat în etapa campaniei preelectorale şi e destul de logic că, în condiţiile cursei electorale, se îngustează în mod tradiţional spaţiul pentru compromisuri în negocieri”.

În opinia sa, între Moldova şi Transnistria rămân tot mai puţine teme pentru negocieri.

„Temele rămase poartă un caracter de situaţie, iar problemele mai importante depind de activitatea partenerilor externi, de nivelul cooperării lor. Astfel, perspectivele dialogului sunt legate la moment în special de activitatea Uniunii Europene, a Rusiei, a Germaniei, care deţine preşedinţia OSCE”, presupune fostul diplomat.

Referindu-se la şansele actualului şef al Transnistriei, Evghenii Şevciuc, şi ale concurenţilor potenţiali la victoria la alegerile prezidenţiale din decembrie, el a menţionat că „actualul preşedinte poate fi învins fără mari dificultăţi de un politician cu experienţă de conducere, cu resurse materiale şi informaţionale, precum şi cu o echipă consolidată de profesionişti”.

El a explicat că Şevciuc nu este popular din cauza „unor decizii pe care le-a luat, precum şi din cauza problemelor evidente cu echipa”.

Iastrebceac consideră că în viitoarea cursă pentru fotoliul de preşedinte poziţia Kremlinului se va exprima prin „păstrarea intereselor sale, fără ataşarea de anumite persoane”.

INFOTAG precizează: Din noiembrie 2008 până în ianuarie 2012 Vladimir Iastrebceac a ocupat funcţia de ministru al afacerilor externe al Transnistriei, precum şi de reprezentat politic la negocierile pentru reglementarea transnistreană între Tiraspol şi Chişinău.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.03.23 12:19 efim
    Eu tot asa socot...
  2. 2016.03.23 12:20 Nuina
    Tot depinde numai de Rusia si SUA!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.