Transnistria şi Găgăuzia

​LIDERUL DE LA TIRASPOL A ORDONAT ORGANELOR COMPETENTE SĂ VERIFICE EFICIENŢA UMM

04 aprilie, 2016

Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a ordonat procuraturii, KGB-ului şi Ministerului Dezvoltării Economice să verifice dacă s-a respectat legea la privatizarea S.A.T.D. „Uzina Metalurgică Moldovenească” (UMM) şi eficienţa activităţii întreprinderii în anul 2015.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, motiv pentru semnarea unui asemenea ordin au servit apelurile repetate ale deputaţilor şi informaţiile din presă privind starea nesatisfăcătoare a acestei mari întreprinderi din regiune.

În particular, fostul director al UMM, Anatolii Belitcenco, a declarat în Sovietul Suprem (SS) că „situaţia actuală a întreprinderii este caracterizată prin existenţa companiilor offshore care conduc activitatea financiară a uzinei, incompetenţa managerilor, cheltuirea iraţională a resurselor financiare şi materiale, transferarea conturilor întreprinderii de la „Агропромбанк” la banca „Ипотечный”, atitudinea iresponsabilă faţă de utilaj, care, apropo, necesită actualizare”.

„În schimb, de la micile ecrane conducerea uzinei raportează jovial despre succesele obţinute. Păcat că în aceasta a crezut şi Guvernul, care pledează pentru faptul ca uzina să beneficieze de o nouă tranşă de ajutor de stat. Şi unul Dumnezeu ştie din ce surse poate fi acordat acest ajutor”, a spus el.

Potrivit deputatului Vadim Kravciuc, SS nici astăzi nu a primit răspuns la solicitarea de a prezenta date despre activitatea uzinei.

„Nu am primit un raport financiar complet. Nici astăzi nu ştim răspunsurile la întrebări importante ca: la ce s-a folosit creditul de $140 mil., acordat uzinei? Care este soarta gajului depus? Poate este însuşi uzina? Poate în schimbul acestuia s-au dat careva garanţii de stat? Ce condiţii prevede acordul-memorandum semnat între Guvern şi conducerea uzinei? Unde se află acum directorul general Baitaziev? Cum poate să conducă o uzină de stat de asemenea dimensiuni, să administreze finanţele acesteia o persoană care nici nu deţine cetăţenia RMN?”, a întrebat el.

SS a cerut control profund a activităţii administraţiei uzinei cu implicarea specialiştilor Curţii de Conturi, procuraturii, Comitetului de anchetă, KGB-ului. Iniţial preşedintele Şevciuk nu a reacţionat la aceste semnale, considerând că „în ultimul timp în jurul UMM este mai multă politică decât economie, şi sunt discreditaţi managerii uzinei şi deciziile de stat luate în privinţa întreprinderii”. Apoi însă a recunoscut că în anul 2015 uzina a suportat, conform datelor preliminare, pierderi de circa $10-$20 mil. şi necesită din nou ajutor.

Anume Şevciuk a fost iniţiatorul „returnării UMM în controlul statului” la începutul anului 2015, ceea ce a dus la plecarea de la uzină a investitorului rus „Metalloinvest”, care aparţine businessmanului rus Alisher Usmanov. În calitate de nou director al uzinei a fost numit prietenul lui Şevciuk, businessmanul kazah Talgat Baitaziev.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.