Transnistria şi Găgăuzia

​ TRANSNISTRIA INSISTĂ ASUPRA ACCESULUI ÎN EUROPA A VEHICULELOR CU PLĂCUȚE DE ÎNMATRICULARE DIN REGIUNE

27 mai, 2016

Reprezentanții din Transnistria au cerut participanților străini la negocierile în formatul „5+2” „să examineze posibilitatea suspendării interdicției de intrare în țara lor a automobilelor înmatriculate în Transnistria”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la site-ul Ministerul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, propunerea a fost înaintată joi, în cadrul întrevederii la oficiul din Tiraspol a Misiunii OSCE în RM, la ședința grupurilor de lucru privind dezvoltarea transportului și a drumurilor din partea Moldovei și Transnistriei.

Propunerea este prevăzută „pentru perioada dialogului între RMN și Moldova” și se motivează prin „refuzul nerezonabil al Moldovei de la activitatea la subiect”.

Reprezentanții Tiraspolului au subliniat că „un accent deosebit se face pe țările Uniunii Europene, întrucât ţările CSI, de asemenea, semnatare ale Convenției de la Viena privind traficul rutier, nu au introdus măsuri restrictive împotriva transportului transnistrean”.

Transnistria în mod tradițional propune să fie permisă participarea automobilelor cu plăcuțele de înmatriculare din regiune la traficul internațional. RM însă consideră că transportatorii transnistreni trebuie să fie înregistrați pe teritoriul Moldovei și să folosească plăcuțele de înmatriculare ale acesteia. Tiraspolul apreciază aceasta drept „substituirea unui dialog obiectiv de soluţionare a problemelor acumulate în sectorul transporturilor prin ultimatumuri pregătite în grabă, ceea ce a blocat orice posibilitate pentru o activitate de compromis”.

Părțile au convenit să continue consultările la nivel intern pentru studierea posibilităților de apropiere a poziţiilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.27 18:35 David
    Mai corect sa fie nu "Transnistria" da "Serif"...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.