Transnistria şi Găgăuzia

​VAMA TRANSNISTRIEI VINE CU DEZVĂLUIRI SENZAŢIONALE DESPRE ACTIVITATEA HOLDINGULUI „SHERIF”

01 iulie, 2016

Comitetul vamal al Transnistriei a prezentat în ajun rezultatele cercetării activităţii grupului de companii „Sherif”, apreciate de presa locală drept scandaloase.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la comunicatul serviciului de presă al vămii transnistrene, în anul 1997 „Sherif” a obţinut practic statutul de importator special unic, obţinând documente pentru aceasta de la preşedintele Igor Smirnov. Fostul preşedinte semna acest document până în anul 2011 inclusiv. Documentul „interzicea altor agenţi economici, cu excepţia „Sherif” să importe în regiune produse de tutungerie şi alcool etilic”.

„Au fost stipulate facilităţile: companiei „Sherif” îi sunt oferite preferinţe la achitarea taxei, accizului, altor impozite şi taxe la importarea ţigărilor, trabucurilor şi ţigări de foi, alcoolului etilic, materialelor de construcţie, produselor de larg consum, bere şi alcool, transportului auto, pieselor de schimb şi utilajelor. Preferinţe se acordă la exportul şi importul fierului uzat din metal feros şi neferos. Holdingul era scutit şi de vânzarea obligatorie a încasărilor valutare şi certificarea produselor transportate. „Sherif” avea permisiunea de a comercializa în schimbul valutei în numerar”, se vorbeşte în comunicatul citat.

Vameşii afirmă că în perioada 2006-2011 volumul mărfurilor importate de holding depăşeşte considerabil normele medii de consum în regiune.

„În anul 2006, fiecărui locuitor, inclusiv nou-născut, îi reveneau câte 9,2 litri de alcool etilic, în 2008 deja 16,9 litri, în 2011 – 24,7 litri. Aceeaşi situaţie avem şi cu pulpele de pui. Spre exemplu, în 2006 fiecărui transnistrean îi reveneau câte 91 kg, inclusiv copiilor. Totodată norma de consum este depăşită de trei ori”, constată vameşii.

Rezultatul schemei de evaziune fiscală, inventată în anii 90 ai secolului trecut, a devenit supremaţia „Sherif” în sectorul comercial.

„Regimul dat a creat concurenţă neloială pentru producătorii autohtoni. În rezultat, companii mari au dat faliment, printre care Uzina de zahăr şi alcool etilic din Rîbniţa, „Biohim” din Bender, Uzina de tutun din Dubăsari. Au fost slăbite ramuri ale economiei: agricultura, avicultura, creşterea animalelor”, se vorbeşte în document.

„Timp de şase ani „Sherif” a importate mărfuri, inclusiv accizabile, în valoare totală de $1,7 mlrd. Totodată, la bugetul Transnistriei din activitatea de comerţ extern au fost vărsate doar $22,3 mil. Povara vamală asupra holdingului nu depăşea 1,3%, atunci când pentru ceilalţi agenţi economici povara vamală era de 55%”, se menţionează în investigaţie.

„Doar a 10-a parte din mărfurile introduse în regiune erau comercializate pe teritoriul Transnistriei. Restul mărfii era expediat în Moldova, Ucraina, Rusia, chiar şi în ţările Europei de Vest. Unui singur agent economic, în persoana „Sherif” în anii 2006-2011 îi reveneau 91% din importul de produse alimentare în Transnistria, a remarcat preşedintele Comitetului vamal al Transnistrie, Iurii Ghervaziuc.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.07.03 12:01 Dima
    Este logica intrabare, da unde a fost famesu in 2012?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.