Transnistria şi Găgăuzia

​ GERMANIA ESTE SOLIDARĂ CU POZIŢIA RUSIEI PRIVIND REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ – VICTOR CHIRILĂ

29 iulie, 2016

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victorl Chirilă, consideră că Germania este solidară cu poziţia Rusiei privind reglementarea conflictului transnistrean. Comentând pentru „INFOTAG” vizita în Moldova a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walterk Steinmeier, el a subliniat că „Berlin și Moscova vorbesc la unison cu privire la reglementarea transnistreană”.


„Venind la Chișinău, dl Steinmeier a dorit să dea un imbold politicii „pașilor mici”, încurajând autoritățile moldovene și administrația separatistă de la Tiraspol să accelereze implementarea foii de parcurs aprobată de formatul 5+2 la reuniunea de a Berlin din 2-3 iunie. De fapt, trebuie să remarcăm că ministrul de externe german a reiterat poziția Moscovei, exprimată la începutul lunii iulie de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în timpul vizitei sale în R. Moldova”, a spus el.

În opinia sa, deşi „Moscova şi Berlin vorbesc la unison, rațiunile și mizele sunt diferite”.

„Poziția Rusiei este pragmatică, bine calculată și cu bătaie lungă. Susținând politica ”pașilor mici”, Moscova urmărește să salveze regiune transnistreană de la colapsul economic iminent și să consolideze pozițiile regimului separatist la masa negocierilor, obținând cedări de fond cu implicații politice din partea Chișinăului fără a iniția negocieri cu privire la viitorului statut al regiunii transnistrene”, a subliniat expertul.

Totodată, el menţionează că „Poziția Germaniei este însă lipsită de o analiza comprehensivă a situației, ignora adevăratele probleme ale reglementării transnistrene și urmărește obiective tactice de moment”.

„Ministrul de externe german, în calitatea sa de Președinte al OSCE, a preluat în totalitatea poziția Misiunii OSCE de la Chișinău, nu a pomenit de prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul țării noastre, a ignorat subiectul încălcării sistematice ale drepturilor omului în regiunea transnistreană și a trecut cu vederea obstrucționarea negocierilor pe subiecte politice și de securitate de către Moscova și Tiraspol”, a spus Victor Chirilă.

El consideră că prin apelurile către părţi de a executa protocolul de la Berlin, dl Frank-Walter Steinmeier doreşte cedări unilaterale de fond din partea Moldovei.

„Îndemnul dlui Steinmeier este în esență un ultimatum dat Chișinăului. Fiind izolată în formatul 5+2, având o guvernare slabă și discreditată, R. Moldova este practic constrânsă să se conformeze. Dacă societatea civilă și partidele din opoziție pro-europene nu se vor opune, cedările cerute la unison de Berlin și Moscova cu acceptul tacit al Washingtonului și Bruxelles-ului, se vor materializa cât de curând, creând, astfel, un precedent periculos pentru evoluția ulterioară a negocierilor”, consideră politologul.

În opinia sa, asemenea politică a „paşilor mici”, „axata doar pe compromisuri unilaterale din partea Chișinăului este dezastruoasă pentru viitorul ţării noastre”.

„Berlinul și Moscova își vor atinge obiectivele tactice de moment. Cât privește R. Moldova, sub pretextul promovării încrederii, aceasta va fi împinsă într-un cerc vicios de cedări unilaterale care vor duce la recunoașterea de facto a regimului de la Tiraspol și prerogativelor sale”, a subliniat Victor Chirilă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.