Transnistria şi Găgăuzia

​ BANCA CENTRALĂ TRANSNISTREANĂ RESPINGE ACUZAŢIILE „PRIVIND IMPLICAREA BCT ÎN SPAŢIUL ECONOMIC AL MOLDOVEI”

26 august, 2016

Banca Centrală Transnistreană (BCT) respinge acuzaţiile „privind implicarea intenţionată a Transnistriei în spaţiul economic al Moldovei”, calificându-le drept „nefondate”.

În declaraţia băncii, citată de agenţia INFOTAG, se menţionează că „corpul de deputaţi şi anumite surse mass-media încearcă să inducă lumea în eroare, cu scopul de a distrage atenţia de la activitatea Sovietului Suprem (SS), care, prin răspândirea agiotajului şi neîncrederii în organele executive de conducere, contribuie la aprofundarea situaţiei economice dificile din republică”.

Banca menţionează că, la sfârşitul anului 2014, pe conturile sale se aflau 300 mil. lei ($20 mil.) din vânzarea către Moldova a energiei electrice produsă de CERS Moldovenească. Odată cu crearea în 2015 a firmei intermediare „Energocapital”, care efectuează exportul de energie electrică, „a apărut posibilitatea ca veniturile obţinute în lei să fie convertite parţial în dolari americani”.

Potrivit datelor BCT, în ultimul timp „veniturile în lei moldoveneşti nu mai cresc, ci dimpotrivă, volumul acestora s-a redus considerabil din cauza micşorării cu aproape 30% a preţului contractat pentru livrarea energiei electrice”.

„Toate aceste circumstanţe sunt bine cunoscute deputaţilor SS, însă ei tac. În acelaşi timp, unele surse mass-media comerciale răspândesc o estimare a evenimentelor şi a activităţii BCT departe de adevăr. Mai mult decât atât, activitatea conducerii BCT este prezentată ca o acţiune intenţionată, îndreptată spre dauna ţării. În realitate, daune enorme ţării aduce anume asemenea deturnare a informaţiilor”, consideră BCT.

INFOTAG precizează: SS consideră că conducerea BCT este vinovată de criza valutară din Transnistria şi încă în luna iunie a cerut preşedintelui Evghenii Şevciuk să-l demită pe şeful băncii centrale, Eduard Kosovskii.

Hotărârea a fost luată în baza audierilor parlamentare despre situaţia pe piaţa valutară şi despre măsurile întreprinse de BCT privind stabilizarea ei. Deputaţii au decis atunci că Eduard Kosovskii „nu îşi îndeplineşte corespunzător obligaţiunile”.

Deputaţii au respins propunerea BCT de a devaloriza rubla cel puţin cu 10%, considerând că acest lucru va înrăutăţi situaţia pe piaţa valutară şi va duce la o creştere substanţială a preţurilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.08.27 15:08 David
    voi jucati in banca centrala dar nu aveti asa posibilitati, de loc!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.