Transnistria şi Găgăuzia

​CEDO A CONDAMNAT FEDERAȚIA RUSĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR A DOI CETĂŢENI MOLDOVENI

02 septembrie, 2016

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federația Rusă pentru încălcarea drepturilor a doi cetățeni ai Moldovei din regiunea transnistreană. Instanţa a obligat Rusia să plătească prejudiciile material, morale, precum și cheltuielile de judecată ale solicitanților.

Solicitat de corespondentul agenţiei INFOTAG, avocatul pentru drepturile omului, Vitalie Zama, a spus că „în anul 2005 Serviciul Vamal din Transnistria a arestat automobilul lui Iurie Turturica, căruia i-a aplicat şi o amendă pentru neachitarea taxelor la intrarea pe teritoriul regiunii”.

Avocatul a explicat că, începând cu anul 2004, în Transnistria a intrat în vigoare regula potrivit căreia orice automobil care nu deține numere transnistrene este obligat să achite o taxă la intrarea în regiune.

Turturica a contestat decizia autorităților transnistrene, referindu-se la faptul că el a trecut prin punctul de control din Dubăsari regulat începând cu anul 2002 și nimeni nu l-a informat despre necesitatea de a achita o taxă suplimentară.

Un alt reclamant, Petru Casian, s-a aflat într-o situație similară, automobilul acestuia a fost arestat pentru nerespectarea regulilor de înregistrare a automobilelor în Transnistria.

După examinarea contestațiilor cetățenilor Turturica și Casian, CEDO a luat decizia potrivit căreia Federația Rusă, fiind responsabilă pentru regiunea transnistreană, este obligată să plătească reclamanților prejudiciului material, moral, precum și cheltuielile de judecată.

Guvernul Rusiei trebuie să-i achite lui Iurie Turturica 10,5 mii euro, iar lui Petru Casian – peste 3,5 mii euro.

Avocatul a spus că „nu este nimic de mirare într-o astfel de hotărâre, căci CEDO a obligat în mod repetat Federația Rusă să plătească despăgubiri pentru încălcarea drepturilor omului de către autoritățile transnistrene”.

CEDO își motivează decizia prin faptul că Rusia este responsabilă pentru crearea regimului separatist și contribuie la tergiversarea soluționării conflictului prin susținerea politică și financiară a regiunii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.02 09:43 Fima
    Macar la Stasburg ei caut dreptate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.