Transnistria şi Găgăuzia

​ÎN DECURS DE ŞAPTE ANI, TRANSNISTRIA ŞI-A MAJORAT RULAJUL COMERCIAL CU MOLDOVA DE LA 12,9% LA 21,5%

30 septembrie, 2016

În anul 2015, rulajul comercial al Moldovei şi Transnistriei a constituit $376, 9 mil.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un articol al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Transnistriei, Iurii Ganin, spre deosebire de alte conflicte, comerţul între cele două maluri ale Nistrului nu a contenit niciodată.

„Însă conflictul întotdeauna a influenţat asupra parametrilor şi dinamicii comerţului. În perioada 1996-2001, Transnistria avea o autonomie reală în activitatea economică externă. Toate mărfurile erau exportate cu deservirea vamală transnistreană. În 2001, RM i-a anunţat pe partenerii comerciali despre retragerea din circulaţie a ştampilelor vamale ale Transnistriei, iar din martie 2006 organele vamale ale RM şi Ucrainei au interzis importul şi tranzitul prin Ucraina a mărfurilor cu acte transnistrene”, menţionează el.

Potrivit autorului, în rulajul comercial al Transnistriei cota comerţului exterior cu Moldova a crescut în ultimii şapte ani de la 12,9% la 21,5%.

„În această perioadă, exportul Transnistriei în Moldova a crescut de la $192,3 mil. până la $299,9 mil., iar în structura exportului total aceasta constituia 34% şi, respectiv, 49%. Importul din Moldova s-a majorat în această perioadă de la $24,9 mil. până la $77 mil., însă în volumul total al mărfurilor importate în Transnistria acesta a constituit doar 3% şi, respectiv, 7%”, a remarcat Ganin.

În articol se menţionează că, la exportul producţiei, agenţii economici din Transnistria sunt nevoiţi mai întâi să efectueze perfectarea vamală a mărfurilor în Transnistria, apoi să le transporte în RM şi să repete procedura de perfectare vamală.

„Moldova controlează exportul transnistrean şi, parţial, importul. Toate deciziile privind mecanismul de desfăşurare a comerţului exterior cu Transnistria Moldova le-a luat în mod unilateral, fără a le coordona cu Tiraspolul. Astfel de decizii sunt catalogate de Transnistria drept blocadă economică”, se menţionează în articol.

Iurii Ganin prezintă date, potrivit cărora, în perioada 2009-2015, rulajul comercial al Moldovei cu Transnistria a crescut de la 4,8% până la 6%, iar cota exportului moldovenesc în Transnistria a crescut de la 1,9% până la 3,4% în structura totală a exporturilor Moldovei. Cota importurilor din Transnistria, ţinând cont de energia electrică produsă de CERS Moldovenească, s-a majorat de la 5,9% până la 7,4% în structura generală a importurilor moldoveneşti.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.30 17:00 Larisa
    Numai cu ajutoru UE noi putem sa rezolvam problema cu separatistii din Tiraspol, singuri nu suntem in starea sa facem ceva.
  2. 2016.10.01 10:25 David
    Si acolo sunt oamemni normal care au ligica si minte, ei stau departe de separatizm.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.