Transnistria şi Găgăuzia

​BAŞCANUL GĂGĂUZIEI ÎNDEAMNĂ ELECTORATUL SĂ VOTEZE PENTRU IGOR DODON

28 octombrie, 2016

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, îndeamnă electoratul din autonomie să voteze la alegerile preşedintelui din 30 octombrie pentru liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, subliniind că „el este un candidat statalist”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la declaraţia plasată pe blogul Irinei Vlah, ea a menţionat că Dodon a fost unicul politician moldovean care a susţinut referendumul din 2 februarie 2014, ai cărei participanţi s-au pronunţat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică Euroasiatică.

„Spre deosebire de oponenţii săi, Dodon îşi enunţă clar priorităţile. Este vorba de consolidarea statalităţii moldoveneşti, parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, dezvoltarea socio-economică, apărarea valorilor tradiţionale ale poporului nostru – familia şi credinţa”, a remarcat başcanul.

În opinia sa, liderul PSRM nu se teme să vorbească deschis despre problema lezării drepturilor şi competenţelor Autonomiei Găgăuze, înţelegând importanţa menţinerii păcii şi liniştii în Moldova.

Vlah a subliniat că Dodon pledează şi pentru „menţinerea limbii ruse în calitate de limbă de comunicare între naţiuni”.

Ea susţine că liderul PSRM se interesează de Găgăuzia şi nu este indiferent la problemele locuitorilor ei.

„El este aproape de oameni, se întâlneşte regulat cu alegătorii şi cu colectivele de muncă, oferă susţinere aproape tuturor localităţilor din autonomie. Locuitorii Găgăuziei doresc ca în Moldova, ca şi în Autonomia Găgăuză, să fie pace şi stabilitate. De aceea speranţele noastre pentru renaşterea social-economică apropiată şi dobândirea armoniei civile în ţară sunt legate anume de Dodon”, a menţionat ea.

Adresându-se către locuitorii autonomiei, Vlah îi îndeamnă să vină la urne pe 30 octombrie şi să-şi dea votul pentru „un preşedinte statalist, adept al apropierii cu Federaţia Rusă şi partener de încredere al Găgăuziei”.

În acelaşi timp, Irina Vlah a criticat-o pe Maia Sandu, care candidează la preşedinţie din partea opoziţiei de dreapta.

„Cunoaştem foarte bine „meritele” lui Sandu în Găgăuzia pe când era ministru al Educaţiei. E vorba de închiderea claselor liceale în şcolile noastre şi fugirea în masă a liceenilor în Transnistria. E vorba şi de declaraţiile ei împotriva majorării salariilor pentru pedagogi. Locuitorii Găgăuziei îşi amintesc foarte bine că anume doamnei Sandu îi aparţine iniţiativa de a scoate limba rusă – ca limbă de comunicare între naţiuni – din rândul disciplinelor obligatorii în şcolile cu predare în limba română”, a amintit Vlah.

Potrivit başcanului, în Găgăuzia nu sunt acceptate deloc discursurile lui Sandu în susţinerea „unirii” (unirii Moldovei cu România – „I.”) şi aderarea la blocurile militare.

„În cadrul campaniei electorale, autorităţile regionale au creat condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali. Însă, spre regret, Sandu nu a găsit timp nici măcar pentru o întâlnire, ca să vorbească cu alegătorii din regiunea noastră”, a subliniat başcanul Irina Vlah.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.28 14:44 Filaret
    Dodon doljen boeatisea takih druzei, kotorih s kajdim dnem i ceasom u nego vse bolishe i bolishe...
  2. 2016.10.29 13:43 Fima
    Dodon esa in turul doi fara doar si poate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.