Transnistria şi Găgăuzia

​DUPĂ TURUL DOI DE SCRUTIN, ÎN ADUNAREA POPULARĂ A GĂGĂUZIEI AU MAI RĂMAS VACANTE TREI FUNCŢII DE DEPUTAT

05 decembrie, 2016

Duminică, în turul doi al alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) au fost aleşi 15 deputaţi. Având în vedere că în primul tur au fost aleşi 17 deputaţi, în APG mai sunt libere trei mandate. Despre aceasta a comunicat pentru reporterul INFOTAG preşedintele CEC a Autonomiei Găgăuze, Ivan Comur.

Potrivit lui, „în circumscripţia electorală nr. 10 (Vulcăneşti), prezenţa la urne în turul doi a fost extrem de mică şi aici peste 60 de zile vor avea loc noi alegeri”.

„O situaţie similară s-a înregistrat şi în satul Beşalma şi la Ceadîr-Lunga, unde alegătorii, la fel ca şi în primul tur, nu au ieşit la vot. Aici votarea va fi organizată pe 18 decembrie”, a spus el.

Solicitat de INFOTAG, şeful organizaţiei nonguvernamentale „Piligrim-Demo”, Mihail Sercheli, a menţionat că în procesul votării au fost constatate încălcări serioase ale legislaţiei electorale.

„A fost înregistrat efectul migraţiei alegătorilor. Aceasta înseamnă că o parte din alegători şi-au schimbat brusc „locul aflării” înainte de turul doi. Adică, de exemplu, un cetăţean care în primul tur, pe 20 noiembrie, a votat în satul Ferapontievca, pe 1 decembrie s-a înregistrat la Comrat, anunţând despre aceasta secţia de evidenţă a populaţiei din oraş. Conform legii, acestuia este înscris în listele suplimentare şi el a votat deja în capitala autonomiei. Acest fenomen a fost înregistrat cel puţin în două circumscripţii, iar numărul total al celor care au votat în acest fel este de 15 persoane. Şi aici este vorba numai de cetăţenii despre care au fost anunţaţi preşedinţii comisiilor şi birourilor electorale”, a explicat el.

Mihail Sercheli a spus că la circumscripţia nr. 1 din Comrat observatorii asociaţiei au constatat cel puţin 20 de cazuri când cetăţenii, după ce ieşeau din cabina de vot, declarau tare pentru cine au votat.

„Există o prevedere cunoscută a Curţii Constituţionale a Moldovei prin care o asemenea „votare” reprezintă încălcare a legii. Există un precedent când la alegerile locale din Găgăuzia, la o secţie de votare, după o astfel de „anunţare” publică, unui candidat i-au fost anulate buletinele după numărul exact de anunţuri de acest gen făcute. Toţi cei care au anunţat public pe cine l-au susţinut pe 4 decembrie l-au votat pe fostul speaker al APG, Dmitri Constantinov”, a spus el.

În opinia sa, reieşind din declaraţiile celor 32 de deputaţi deja aleşi în APG, în legislativul autonomiei s-a format o coaliţie largă în susţinerea başcanului Irina Vlah.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.