Transnistria şi Găgăuzia

​EXPERT: ÎN APG AR PUTEA FI FORMATĂ O COALIŢIE A SUSŢINĂTORILOR BAŞCANULUI GĂGĂUZIEI ŞI PREŞEDINTELUI ALES

05 decembrie, 2016

În urma rezultatelor din turul doi de scrutin, în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) ar putea fi formată o coaliţie largă a susţinătorilor başcanului autonomiei, Irina Vlah, Preşedintelui ales al RM, Igor Doodn, şi fostului speaker al APG, Dmitri Constantinov . De această opinie este expertul politic Serghei Manastîrli.

Solicitat de reporterul INFOTAG să comenteze rezultatele votării, el a spus că această coaliţie va avea cel puţin majoritatea în APG.

„După încheierea alegerilor la alte trei secţii de votare, precum şi în urma negocierilor cu mai mulţi candidaţi independenţi, coaliţia ar putea fi şi mai mare”, a presupus el.

Caracterizând situaţia din APG de legislatura a şasea, expertul a menţionat că Partidul Democrat a reuşit să aducă în APG între şase şi nouă deputaţi, însă loialitate la o parte dintre aceştia nu este una definitivă.

„Acest lucru este suficient pentru a forma o fracţiune, care însă nu prea va avea influenţă asupra situaţiei, în general. Cei din autonomie nu exclud că ar putea fi întreprinse tentative ca funcţionarii de partid din Chişinău să-i mituiască pe candidaţii independenţi. Dacă alegerile în APG s-ar fi desfăşurat după listele de partid, prea puţin probabil că democraţii ar fi obţinut atâtea mandate. De aceea, rezultatele alegerilor în APG reprezintă pentru conducerea PDM un exemplu de a trece la sistemul electoral uninominal pentru alegerile parlamentare pentru toată ţara”, consideră Manastîrli.

În opinia sa, „deocamdată mingea e pe terenul coaliţiei lărgite”.

„Însă în Găgăuzia jocul serios va începe după ce această coaliţie va fi formată definitiv şi oficial”, a spus expertul politic.

INFOTAG precizează: Potrivit rezultatelor alegerilor din 20 noiembrie şi 4 decembrie, în AGP au fost aleşi 32 de deputaţi. La cele 35 de fotolii de deputat au candidat 126 de persoane, dintre care 93 candidaţi independenţi.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.06 10:23 Alex
    Este clar ca socialistii si democratii sunt gata sa fac coalitie in Gagauzia.
  2. 2016.12.06 10:25 Liviu
    Bine ca doamna Vlah sa aiba sustinere din partea deputatilor.
  3. 2016.12.06 10:30 Grigore
    Dl Dodon are nevoie de majoritate in parlamentul gagauz.
  4. 2016.12.06 10:34 Ivan
    Scoro oni vse budut v sveazke s Vlah...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.