Transnistria şi Găgăuzia

​PREŞEDINŢIA AUSTRIEI ÎN OSCE ESTE CONVINSĂ CĂ INTEGRITATEA TERITORIALĂ A RM VA FI RESTABILITĂ

18 ianuarie, 2017

Moldova îşi poate restabili integritatea teritorială prin oferirea unui statut special pentru Transnistria. Potrivit agenţiei INFOTAG, această opinie a fost expusă, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către reprezentantul special al Preşedinţiei Austriei în OSCE, Wolf Dietrich Heim.

El a menţionat că, în vederea soluţionării conflictului transnistrean, OSCE va întreprinde „paşi mici, pentru ca pe parcursul anului 2017 să identifice direcţiile prioritare unde se poate atinge succesul”.

Reprezentantul special al OSCE intenţionează ca pe parcursul a trei zile să desfăşoare întrevederi atât cu autorităţile moldovene, cât şi cu cele transnistrene pentru a înţelege mai bine situaţia.

„Aceasta este prima mea vizită în Moldova în calitate de reprezentant al OSCE pentru reglementarea transnistreană. M-am întâlnit deja cu prim-ministrul Pavel Filip, iar în a doua jumătate a zilei voi discuta cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Sper că la sfârşitul celor trei zile voi putea da o apreciere mai exactă a situaţiei şi voi putea stabili un plan de acţiuni pe viitor”, a spus el.

Wolf Dietrich Heim a menţionat că în următoarele două săptămâni, în Moldova va sosi şi preşedintele în exerciţiu al OSCE, şeful Ministerului Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz.

„Peste două săptămâni, posibil că vom începe pregătirile pentru următoarea întrevedere în formatul „5+2”, a spus diplomatul.

Miercuri, Sebastian Kurz a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, căruia i-a prezentat programul Preşedinţiei în OSCE.

„Considerăm că acest program este unul pragmatic şi orientat spre un rezultat concret. Suntem dispuşi să contribuim la realizarea ei cu succes”, a spus Lavrov.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.19 08:50 Grigore
    Ei vor cu Moscova, noi vrem cu Bucurest, care poate sa fie solutie, nu stiu?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.