Transnistria şi Găgăuzia

​REPREZENTANTUL SPECIAL AL OSCE INTENŢIONEAZĂ SĂ SE CONCENTREZE PE SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR RELEVANTE ALE LOCUITORILOR DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

19 ianuarie, 2017

Reprezentantul special al Preşedinţiei Austriei în OSCE, Wolf Dietrich Heim, consideră că părţile implicate în reglementarea conflictului transnistrean trebuie să-şi concentreze eforturile pe soluţionarea problemelor relevante ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta el a spus miercuri, la Chişinău, la întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip.

El a confirmat disponibilitatea OSCE de a continua eforturile în formatul „5+2” în baza abordării orientate spre rezultat, adoptată pe parcursul anului trecut.

Prim-ministrul Pavel Filip a precizat că împărtășește aceeaşi abordare: când se porneşte de la soluţionarea unor subiecte mici pentru a ajunge la cele mari, cum ar fi securitatea în regiune şi statutul juridic special al regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

Premierul a salutat vizita lui Heim la Chişinău, precum şi vizita preconizată pentru viitorul apropiat a ministrului de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu al OSCE.

„Apreciem aceste vizite ca pe un semnal care vorbeşte despre importanţa pe care preşedinţia austriacă a OSCE o atribuie promovării procesului de negocieri vizând soluţionarea problemei transnistrene”, a spus Filip.

Şeful Executivului a exprimat recunoştinţă preşedinţiei germane în OSCE de anul trecut, care a contribuit la reluarea, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2”.

„Sunt optimist şi cred că anul acesta va fi unul de succes în reglementarea transnistreană”, a subliniat Pavel Filip, care a evidenţiat printre priorităţi eliminarea obstacolelor artificiale din calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, inclusiv, asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor din regiunea transnistreană cu predare în baza grafiei latine, deblocarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Tiraspol-Râbniţa.

La întrevederea cu viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, ambasadorul Wolf Dietrich Heim a subliniat angajamentul ferm al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE de a contribui la intensificarea negocierilor politice şi a măsurilor de întărire a încrederii în vederea identificării unor soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi adoptării unui statut special pentru Transnistria.

Joi, reprezentantul special al OSCE va pleca la Tiraspol, unde se va întâlni cu conducerea autoproclamatei RMN, iar vineri va susţine la Chişinău o conferinţă de presă la care va prezenta bilanţul vizitei sale de trei zile în Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.19 10:36 David
    Inca un an legat numai cu speranta si nadejda...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.