Transnistria şi Găgăuzia

​TRANSNISTRIA CONSIDERĂ CĂ NEGOCIERILE ÎN FORMATUL „5+2” TREBUIE SĂ AIBĂ UN SENS REAL

20 ianuarie, 2017

Negocierile în formatul „5+2” trebuie să aibă un sens real. Această opinie a fost expusă de preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN, Alexandr Şcerba, la întrevederea de joi, la Tiraspol, cu reprezentantul special al Preşedinţiei Austriei în OSCE, Wolf Dietrich Heim.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul organului legislativ al Transnistriei, el a spus că „acest format trebuie să rămână o platformă pentru soluţionarea problemelor actuale, în primul rând, crearea condiţiilor pentru circulaţia liberă a cetăţenilor şi mărfurilor, dezvoltarea activităţii antreprenoriale a agenţilor economici din Transnistria care se confruntă cu anumite dificultăţi din cauza acţiunilor părţii moldoveneşti”.

Referindu-se la componenta politică a negocierilor, speakerul a amintit că „vectorul de dezvoltare a RMN a fost stabilit la referendumul din 2006, iar autorităţile apără poziţia poporului la nivel internaţional”.

Cu delegaţia austriacă s-a întâlnit şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care adus în discuţie problema „dosarelor penale motivate politic, care au fost intentate în Moldova pe numele cetăţenilor Transnistriei, problema impedimentelor create de Moldova pentru traficul feroviar de mărfuri pe teritoriul RMN”.

„Avem un bloc întreg de probleme economice, sociale şi culturale care trebuie soluţionate de urgenţă. Sunt convins că anume preşedinţia austriacă va da un nou impuls formatului „5+2”. Căci anume Viena este platforma tradiţională a întâlnirilor pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean în formatul 5+2”, a spus el.

Potrivit lui, cetăţenii Moldovei şi ai Transnistriei nu trebuie să fie ostateci ai deciziilor politice.

„Trebuie să lucrăm, pentru a facilita la maxim viaţa cetăţenilor din cele două state”, susţine Krasnoselski.

Wolf Dietrich Heim i-a comunicat că peste două săptămâni, la Chişinău şi Tiraspol va sosi preşedintele în exerciţiu al OSCE, şeful Ministerului Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz.

„Întrevederea de astăzi este un moment unic pentru a ne pregăti de problemele ce urmează a fi soluţionate. Trebuie să pregătim baza pentru următoarea rundă oficială de negocieri în formatul „5+2”, care, posibil, va avea loc în acest an la Viena”, a spus diplomatul, care a subliniat că atingerea progresului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană este una din direcţiile prioritare în activitatea Preşedinţiei Austriei în OSCE.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.