Transnistria şi Găgăuzia

​UN EXPERT ÎN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ CONSIDERĂ CĂ SOLUŢIA CONFLICTULUI NU POATE FI GĂSITĂ ÎN FORMATUL „5+2”

22 februarie, 2017

Fostul membru al delegației moldovene în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, expert în reglementarea transnistreană, este convins că soluţia conflictului nu poate fi găsită în actualul format „5+2”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

El consideră că Chişinăul a comis câteva greşeli principiale, care reduc la zero eforturile de soluţionare a problemei transnistrene în formatul actual.

„Eu nu văd sensul în acest format. În primul rând, faptul că Transnistria este recunoscută, fie şi la masa de negocieri, ca partener egal în drepturi, contravine deciziei din 1992, unde este indicată ca parte componentă a Republicii Moldova. Şi a doua, aceasta contravine normelor dreptului internaţional, că este o formaţiune nelegală, care nu poate participa în negocierile internaţionale”, a subliniat Leahu.

Potrivit lui, Moldova priveşte prea lejer negocierile, considerând că în formatul „5+2” va putea fi găsită o soluţie politică pentru reglementarea definitivă a conflictului prin acordarea unui statut special pentru Transnistria.

„E vorba că multe lucruri se fac voluntaristic: „Da, noi recunoaştem acest format, daţi să lucrăm”. Dar când se va ajunge la semnare, cineva dintre jurişti le va spune: „Oameni buni, nu poate un subiect care nu este un subiect al dreptului internaţional să semneze actul final”. Ce vor face acei care au recunoscut formatul? Vor fi nevoiţi să renunţe sau să roage Rusia să semneze pentru Transnistria. Nu va semna Rusia”, consideră Leahu.

În opinia sa, Austria, care deţine deține acum președinția OSCE, a înţeles situaţia şi nu a forţat evenimentele pentru a relua negocierile active, care nu se mai fac deja de doi ani.

„Austria a înțeles că în situația în care cel puțin trei factori – Rusia, Transnistria și Moldova – nu vin cu un proiect coordonat, nu are sens să convoci formatul. Numai pierzi banii pentru a caza și a hrăni participanții”, a spus expertul.

El consideră că situaţia în jurul Transnistriei se înrăutăţeşte şi pe zi ce trece sunt tot mai puţine şanse de a găsi o soluţie definitivă a conflictului în cadrul integrităţii teritoriale a Moldovei.

„Pot fi numite involuţii din punctul de vedere al visului nostru, al speranţei Chişinăului de a reîntregi Republica Moldova din punct de vedere teritorial. La acest capitol eu cred că, din contra, se concentrează ceaţa, se adună norii. Din punct de vedere al regimului separatist, în pofida problemelor cu care s-au confruntat anii trecuţi, ei văd perspective. Perspectivele lor sunt legate atât de Moscova, cât şi de Chişinău. Moscova le asigură o încurajare, pe când Chişinăul le asigură aspectul economic, comerţul cu Uniunea Europeană liber, fără impozite, exportul în Moldova, România ş.a.m.d., accesul la medicină, accesul la studii şi multe altele”, a menţionat Leahu.

În opinia sa, „președintele Dodon nu optează pentru soluționarea diferendului transnistrean în interesul Republicii Moldova, ci realizează un plan pus la cale de Moscova”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.23 10:49 Sygma
    Dl Leahu are 100 de procente DREPTATE!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.