Transnistria şi Găgăuzia

​LIDERUL DE LA TIRASPOL A VORBIT LA MOSCOVA DESPRE AMENINŢĂRILE DIN PARTEA MOLDOVEI ŞI UCRAINEI

22 martie, 2017

Transnistria se confruntă cu un şir de ameninţări şi provocări, care necesită a fi depăşite neîntârziat. O declaraţie în acest sens a făcut în ajun preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, la întrevederea de la Moscova cu vicepreşedintele Guvernului, reprezentantul special al Preşedintelui FR pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el susţine că principala ameninţare este „intenţia Moldovei de a institui controlul vamal de partea Ucrainei la frontiera cu RMN, la punctul de trecere Cuciurgan”.

„Aceasta va însemna un şir întreg de consecinţe nefaste pentru economia Transnistriei, precum şi pentru libera circulaţie şi pentru securitatea regiunii”, a spus Krasnoselski, subliniind că „poziţia RMN constă în necesitatea de a renunţa la această decizie distructivă”.

El şi-a exprimat încrederea că eforturile Rusiei, în calitate de stat garant şi de mediator în procesul de negocieri, vor contribui la organizarea discuţiilor pe această problemă în cadrul Reuniunii permanente în formatul „5+2”.

Participanţii la întrevederea au abordat şi „problema urmăririi penale în Moldova, din motive politice, a cetăţenilor Transnistriei”.

În opinai lui Krasnoselski, „în pofida angajamentelor asumate, partea moldavă se abate de la dialogul în acest domeniu şi ignoră propunerile Transnistriei referitor la posibila soluţionare a problemei prin compromis”.

El i-a comunicat lui Rogozin că partea transnistreană „a decis, ca un gest de bunăvoie, să înceteze urmăririle penale în privinţa a zece reprezentanţi ai RM, inclusiv angajaţi ai poliţiei, şi aşteaptă ca şi Moldova să întreprindă măsuri similare”.

Liderul de la Tiraspol afirmă că, „pentru a îmbunătăţi atmosfera dialogului, Transnistria a întreprins un şir de măsuri practice privind simplificarea la maximum a regimului de migraţiune pentru cetăţenii RM, privind procedura de cultivare a terenurilor de fermierii moldoveni în raionul Dubăsari al RMN, precum şi privind funcţionarea în Transnistria a şcolilor cu predare în limba română”.

Potrivit lui, „soluţionarea problemelor în diferite domenii poate fi atinsă atunci când ambele părţi sunt pregătite pentru compromis şi au o poziţie constructivă”.

„Întrevederea ruso-transnistreană s-a desfăşurat într-o atmosferă de prietenie. Prin dialogul constructiv s-a constatat că interlocutorii au aceeaşi poziţie în toate problemele discutate”, se arată în comunicatul serviciului de presă al lui Krasnoselski, în care însă nu sunt prezentate afirmaţiile lui Rogozin. Spre deosebire de alte dăţi, Vicepremierul rus de această dată nu a scris nimic pe reţelele de socializare despre întrevederea cu preşedintele Transnistriei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.22 14:43 Fima
    Ei vor si mai departa sa aduce in regiune controbanda...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.