Transnistria şi Găgăuzia

UCRAINA A CONFIRMAT INTERDICŢIA PENTRU TRANZITUL MĂRFURILOR ALIMENTARE SPRE TRANSNISTRIA

23 mai, 2017
<mt_str50>

Trecerea mărfurilor în regim de tranzit pe teritoriul Ucrainei spre autoproclamata RMN se va efectua doar cu condiţia coordonării acesteia cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a Republicii Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, informaţia a fost confirmată de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Securitatea Produselor Alimentare şi Apărarea Consumatorilor, care a explicat că „cerinţa corespunde punctului 14 al Acordului de colaborare în domeniul veterinar al ţărilor CSI, potrivit căruia, o asemenea colaborare se efectuează între organele competente în domeniul medicinii veterinare ale Ucrainei şi Moldovei, şi anume: la importul şi tranzitul internaţional se perfectează din timp, în mod obligatoriu, autorizaţiile organelor veterinare centrale ale părţilor pe teritoriul cărora intră şi este transportată marfa supusă controlului. Cu aceste organe este coordonat şi itinerarul”.

Instituţia aminteşte că acest acord a fost parafat de 12 reprezentanţi ai guvernelor ţărilor CSI, inclusiv de Ucraina şi Moldova.

„Această decizie a Inspectorului principal de stat al medicinii veterinare al Ucrainei corespunde cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor şi a intrat în vigoare la 20 mai”, menţionează serviciul ucrainean, subliniind că decizia se referă numai a tranzit şi nu afectează livrările de mărfuri ucrainene în Transnistria.

În acelaşi timp, Transnistria a calificat această hotărâre drept „o nouă blocadă economică din partea Kievului” şi ministerul local de externe „lucrează asupra soluţionării situaţiei cu interdicţia tranzitului în RMN, pe teritoriul Ucrainei, a mărfurilor supuse controlului veterinar”.

„Ministerul Afacerilor Externe al RMN, împreună cu alte organe ale puterii de stat, elaborează variante posibile de depăşire a situaţiei create. Ne-am adresat deja Ucrainei pe căi diplomatice, i-am informat pe partenerii ruşi şi pe toţi participanţii formatului „5+2” despre situaţia creată”, a declarat reprezentantul MAE, Iakov Ceaikin.

Potrivit inspectorului veterinar principal al Transnistriei, Andrei Vislovski, există câteva cereri care nu au fost acceptate de organele abilitate ale Ucrainei.

„Dintre ultimele cereri depuse, două nu au fost acceptate. Este vorba de 12 autovehicule care trebuiau să transporte în total 180 tine de mărfuri”, a spus el.

Funcţionarul consideră că regulile introduse de Ucraina ar putea duce la cheltuieli financiare suplimentare.

„Se complică procedura de perfectare a documentelor ce permite aducerea acestor mărfuri pe teritoriul RMN şi pot apărea probleme cu livrarea acestora prin punctele de trecere între Ucraina şi Transnistria. Anterior, Direcţia veterinar-sanitară a Ministerului Agriculturii coopera direct cu colegii ucraineni, de aceea în prezent lipseşte un mecanism de coordonare cu organele abilitate din Moldova pentru perfectarea cererilor de tranzit pe teritoriul Ucrainei a mărfurilor supuse controlului veterinar”, a spus inspectorul.

ANSA afirmă că procedura de înregistrare a tranzitului transnistrean va fi gratuită. Instituţia consideră că decizia colegilor ucraineni corespunde acordurilor semnate în cadrul CSI şi respinge acuzaţiile că aceasta ar fi o nouă blocadă a regiunii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.