Transnistria şi Găgăuzia

PENTRU CONVOCAREA REUNIUNII ÎN FORMATUL "5+2" ESTE NEVOIE DE VOINŢA POLITICĂ A AMBELOR PĂRŢI - REPREZENTANTUL SPECIAL AL OSCE

26 mai, 2017

Pentru convocarea reuniunii în formatul "5+2" este nevoie de voinţa politică a ambelor părţi. De această opinie este Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, care a fost expusă la întrevederea de la Tiraspol cu principalul negociator al regiunii, ministrul Afacerilor Externe, Vitalii Ignatiev.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE de la Tiraspol, Ignatiev a menţionat că "timp de jumătate de an de când Austria deţine preşedinţia în OSCE, situaţia în relaţiile dintre părţi a degradat - problemele vechi nu sunt soluţionate, apar altele noi, în special, problema importului de produse alimentare în Transnistria".

În opinia sa, părţilor conflictului le este greu să obţină soluţii practice fără susţinerea internaţională, în condiţiile unei capacităţi scăzute de înţelegere şi lipsei de voinţă politică din partea reprezentanţilor RM".

El a subliniat că, pentru depăşirea dinamicii negative în relaţiile dintre Transnistria şi Moldova, o importanţă primordială o are desfăşurarea şedinţei în formatul "5+2".

Reprezentantul OSCE a declarat că nu este împotriva desfăşurării întrevederii în acest format, însă crede că pentru început Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să ajungă la anumite înţelegeri la nivel bilateral.

"Una este să declari că eşti gata pentru întâlnirea în formatul "5+2" şi altceva este să lucrezi consecvent asupra atingerii unor rezultate în activitatea părţilor, mediatorilor şi observatorilor. Reuniunea poate fi convocată în câteva săptămâni, dacă vor fi premise reale pentru desfăşurarea acesteia", a evidenţiat Wolf Dietrich Heim.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.26 10:07 Viorica
    Asta numai vorba...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.