Transnistria şi Găgăuzia

CONDUCEREA DE VÂRF A MOLDOVEI A DISCUTAT REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN CU PARTICIPANŢII LA FORMATUL "5+2"

29 mai, 2017

Conducerea de vârf a Moldovei a discutat despre reglementarea conflictului transnistrean cu mediatorii şi observatorii la negocieri. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a scris Preşedintele Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

"Salut dialogul cu mediatorii şi observatorii în reglementarea transnistreană (ambasadorii OSCE, Rusiei, Ucrainei, UE şi SUA). Detalii - mai târziu", a scris el.

Din fotografii se vede că la întâlnirea de luni de la reşedinţa Preşedintelui au participat prim-ministrul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, precum şi şeful Misiunii OSCE, Michael Scanlan, ambasadorul Rusiei, Farit Muhametşin, al Ucrainei, Ivan Gnatişin, al SUA, James Pettit, şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.

Anterior, Preşedintele Dodon a declarat că, în pofida divergenţelor principiale cu prim-ministrul şi speakerul, conducerea Moldovei are o poziţie comună referitor la reglementarea transnistreană - problema trebuie soluţionată prin conferirea unui statut special pentru Transnistria în cadrul integrităţii teritoriale a RM. Tot atunci, speakerul Andrian Candu a declarat că încurând va fi elaborat un proiect de document privind reglementarea transnistreană, însă acesta încă nu a fost prezentat. După ce a fost ales preşedinte, Dodon niciodată nu a mai vorbit de federalizarea RM, pentru care pleda în calitate de preşedinte al Partidului Socialiştilor.

Săptămâna trecută, la Chişinău şi Tiraspol au venit reprezentantul special al OSCE din partea Austriei, Wolf Dietrich Heim, şi reprezentantul Rusiei în procesul de negocieri, ambasadorul cu misiuni speciale, Serghei Gubarev. Ei au îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul "să dea dovadă de voinţă politică pentru reluarea negocierilor în formatul "5+2" ". Negocierile nu au mai avut loc de peste trei ani.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.29 18:10 David
    ONU trebue sa vine la noi si face ordin la Transnistria si atunci RM sa fie UNITA.
  2. 2017.05.29 18:11 Stas
    Foarte rar chind Dodon, candu si Filip stau impreuna!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.