Transnistria şi Găgăuzia

LIDERUL DE LA TIRASPOL NU VEDE MOTIVE DE ÎMPĂCARE A PARTICIPANŢILOR CONFLICTULUI DE PE NISTRU

21 iunie, 2017

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, „nu vede motive de împăcare a combatanţilor moldoveni şi apărătorilor Transnistriei”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru publicaţia rusă „Ziarul parlamentar”, menţionând că în Moldova „nici până astăzi nu a fost dată o evaluare juridică oficială omorurilor în masă ale transnistrenilor, în 1992”.

„Nimeni nu a prezentat scuze mamelor şi văduvelor transnistrene. Nu mai vorbesc de compensaţii. Despre ce putem vorbi, dacă partea moldovenească nu a învăţat lecţia din acele evenimente? De aceea nu avem astăzi nici un motiv de împăcare”, a reiterat liderul de la Tiraspol.

În opinia sa, „nu este corectă formularea că acest conflict de pe Nistru a avut un caracter etnic”.

„Au existat premise, inclusiv în privinţa limbii, dar pe cele două baricade se aflau oameni de aceeaşi naţionalitate. Conflictul a avut, în primul rând, un caracter politic. După destrămarea Uniunii Sovietice, Transnistria s-a pomenit într-o zonă de „ruptură geopolitică”. Republica Moldova a ales vector spre Vest şi unirea cu România. Transnistrenii au ales să fie cu Rusia şi anume acesta a fost motivul adevărat al agresiunii militare a Moldovei în 1992”, consideră Krasnoselski.

El nu este de acord cu opinia că „misiunea de menţinere a păcii în Transnistria, desfăşurată sub egida Rusiei, are o alternativă – forţe pacificatoare şi poliţişti ai misiunii ONU sau OSCE, un fel de mecanism de observatori”.

„Sunt convins că nu există alternativă formatului actual de menţinere a păcii şi nici nu va fi aşa ceva până la soluţionarea completă a conflictului moldo-transnistrean”, a spus preşedintele.

El a menţionat că „RMN şi RM sunt state suverane şi independente vecine, care mai mult de un sfert de secol trăiesc alături, nu împreună”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.21 19:22 Nicolae
    Cum el spune asa, ca Transnistria este stat, cine recunoscut asta stat?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.