Transnistria şi Găgăuzia

​ VICEPREMIERUL GHEORGHE BĂLAN A DISCUTAT CU ŞEFUL EUBAM PERSPECTIVELE CONTROLULUI MOLDO-UCRAINEAN PE SEGMENTUL TRANSNISTREAN AL FRONTIEREI

14 iulie, 2017

Managementul integrat al frontierei moldo-ucrainene din perspectiva instituirii controlului în comun pe segmentul transnistrean al acesteia a fost subiectul principal al întrevederii din ajun, la Chişinău, a viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, cu şeful Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), Andrew Tesoriere.


Surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare au relatat pentru INFOTAG că părţile au mai examinat procesul de implementare a prevederilor Acordului Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană, precum şi alte chestiuni ce ţin de libera circulație a populaţiei, mijloacelor de transport, bunurilor şi serviciilor.

De asemenea, interlocutorii s-au referit la evoluţiile în procesul de reglementare transnistreană, rezultatele cooperării dintre EUBAM şi autorităţile moldoveneşti, precum şi iniţiativele preconizate pentru următoarea perioadă

După cum a informat anterior INFOTAG, la 1 iunie, la punctul de trecere ucrainean Cuciurgan a fost lansat controlul moldo-ucrainean comun al pasagerilor şi mărfurilor ce traversează frontiera comună. Acesta este al cincilea punct în care se efectuează controlul comun al autorităţilor vamale şi grănicereşti. Acesta a fost stabilit în baza Acordului interguvernamental privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Proiectul este sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM. Ulterior, controlul comun la Cuciurgan a fost suspendat „din motive tehnice”.

Controlul în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” se va desfăşura în două etape. La prima etapă, preconizată pentru aproximativ şase luni, angajaţii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova, împreună cu structurile ucrainene respective, vor efectua controlul în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană. În acelaşi timp, angajații Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova şi vor oferi informaţii pertinente persoanelor interesate vizând legislaţia naţională a R. Moldova în domeniul migraţiei.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice. Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Produsele de origine vegetală şi animală vor putea fi introduse şi scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare şi veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare şi fără achitarea unor plăţi.

Efectuarea controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” are drept scop de a facilita traficul de mărfuri, al mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”, în particular, prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv al celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor.

Autorităţile autoproclamatei RMN sunt categoric împotriva controlului comun „la frontierele sale”, considerând că aceasta este „o nouă blocadă economică”. Autorităţile sunt susţinute de Rusia, al cărei parlament a adoptat săptămâna trecută o declaraţie oficială prin care îndeamnă Chişinăul şi Kievul să renunţe la presiuni asupra Transnistriei.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.07.14 12:54 David
    A venit momentul chind populatia de la Transnistria trebue sa pune intrabarea daca mai este nevoe in rebublica lor...
  2. 2017.07.14 12:59 Galina
    In timpu apropiat sa fie finis deja cu republica Transnistreana?
  3. 2017.07.14 15:43 Elena
    Cu puterea conflict nu poate sa fie rezolvat...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.