Transnistria şi Găgăuzia

​ PREŞEDINTELE I-A DECORAT PE MAI MULŢI MEMBRI AI CUC ŞI AI MISIUNII OSCE PENTRU MENŢINEREA PĂCII ÎN ZONA DE SECURITATE

27 iulie, 2017

Preşedintele Igor Dodon a semnat miercuri „Decretul cu privire la decorarea unor reprezentanți ai Republicii Moldova și ai Misiunii OSCE în Moldova care au adus un aport semnificativ în activitatea Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurare a stabilității în Zona de securitate a regiunii transnistrene”.


Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut de şeful statului pe reţelele de socializare, menţionând că cea mai înaltă distincţie, „Ordinul Republicii”, a fost conferit copreședintelui Comisiei Unificate de Control (CUC), generalului de brigadă Ion Solonenco, care activează din prima zi în componența Comisiei, creată pe data de 27 iulie 1992.

De „Ordinul de Onoare” s-au învrednicit consultantul militar al Misiunii OSCE în Moldova în anii 2004-2007, locotenent-colonelul din Belarus, Oleg Bayandin; primul copreședinte al CUC din partea RM, colonelul Nicolae Chirtoaca; consultantul militar în componența CUC din anul 2006, colonelul Serghei Guțu; reprezentantul militar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în perioada 2003-2006, colonelul Jan Nadolski (Polonia).

Cu ordinul „Gloria Muncii” au fost distinşi membrii CUC în diferite perioade colonelul Aurel Fondos, colonelul Victor Macrinschi şi şeful delegației Republicii Moldova în CUC în perioada 1995-2002, Gheorghe Roman.

Preşedintele a mai înaintat propuneri cu privire la decorarea participanților Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurare a stabilității în regiunea transnistreană din partea Federatiei Ruse și Ucrainei. Conform procedurilor internaționale, persoanele acestea pot fi decorate doar cu acordul țărilor, ai căror reprezentați ei sunt.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a distins cu medalia specială „25 de ani ai Operațiunii de menținere a păcii în Transnistria” câteva sute de pacificatori de diferit rang şi grad militar. Printre cei care au primit medalii se numără preşedintele Sovietului Suprem, Alexandr Şcerba, adjunctul său, Galina Antiufeeva, fostul ministru de Externe, Valerii Liţcai, fostul preşedinte Igor Smirnov, fostul speaker Grigorii Maracuţa, fostul ministru al Apărării, Stanislav Hajaev.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.07.27 13:21 Ivan
    Ce bun la inima este dl Dodon, da medalie si la stinga si la dreapta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.