Transnistria şi Găgăuzia

EXPERT RUS: ÎN ECONOMIA TRANSNISTRIEI SE ÎNREGISTREAZĂ SEMNE DE „REVIGORARE”

14 august, 2017

În economia Transnistriei se înregistrează semne de „revigorare”, - consideră expertul senior în cadrul Institutului de Economie al Academiei de Științe din Federația Rusă, Andrei Deviatkov.

Potrivit agenției INFOTAG, în studiul său “Comerțul exterior al Transnistriei. Rezultatele primului semestru 2017”, expertul a subliniat că „creșterea economică se observă în astfel de domenii cum ar fi: metalurgia, producția materiei prime alimentare și a tehnicii electrice. Acest fapt a compensat reducerea exportului de energie electrică”.

„De asemenea, a sporit și volumul de export în Federația Rusă de la $20 până $30 mil. În pofida tensiunilor politice cu Ucraina, exporturile transnistrene în țara vecină au crescut de la $22 mil. până la $36 mil. comparativ cu prima jumătate a anului 2016. Cu toate acestea, volumul exporturilor către UE, care reprezintă 47% din volumul total de export s-a redus cu $2 mil.. Tendința de creștere a comerțului exterior se menține datorită unei atitudini mai pozitive a partenerilor internaționali față de exportatorii transnistreni, ca urmare a activităților întreprinse de actualul guvern“, consideră expertul.

Potrivit lui, reducerea cotei a „Gres Moldovenească” pe piața energetică moldovenească „este reală. Totodată, este necesar de a ține cont de un lucru simplu – „Gres Moldovenească” asigura Moldova cu energie stabilă și ieftină (chiar comparativ cu prețurile din Ucraina)”.

„Este puțin probabil că Kievul va fi în măsură să subvenționeze și mai mult exportul de energie electrică în Moldova din cauza sporirii prețurilor de achiziție la cărbune pentru Ucraina”, consideră el.

De asemenea, expertul a menționat că „politica economică a autorităților din Transnistria a devenit mai liberală”.

„În primul rând, acest lucru se datorează majorării cu circa o treime a cursului oficial a rublei transnistrene - până la 15 ruble pentru $1. De asemenea, în timpul apropiat guvernul va aproba politica bugetar fiscală pentru anul 2018, în care este prevăzută reducerea poverii fiscale pentru mediul de afaceri local”, a menționat Andrei Deviatkov.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.