Transnistria şi Găgăuzia

VICEPREMIERUL GHEORGHE BĂLAN S-A EXPUS PENTRU IMPULSIONAREA NEGOCIERILOR ÎN FORMATUL „5+2”

16 august, 2017

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, s-a expus pentru impulsionarea negocierilor în formatul „5+2”. Potrivit agenției INFOTAG, cu referire la Biroul pentru reintegrare, despre aceasta el a declarat în ajun în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit.

„În cadrul discuției, au fost abordate subiectele actuale de pe agenda procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, în particular, evoluţia situaţiei din Zona de Securitate şi perspectivele desfăşurării unei noi întâlniri în formatul „5+2””, se relatează într-un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

Gheorghe Bălan a reiterat voinţa autorităţilor moldoveneşti de a se implica plenar în identificarea soluţiilor adecvate pentru problemele cu care se confruntă populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului, printre acestea: restabilirea legăturii telefonice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi a mijloacelor de transport, funcţionarea normală a şcolilor cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole.

De asemenea, a fost menţionată importanţa menţinerii unui dialog activ şi constructiv în cadrul platformelor de negocieri existente.

„Implicarea actorilor internaționali în procesul de negocieri poate contribui efectiv la soluţionarea problemelor existente şi la impulsionarea negocierilor în formatul „5+2””, a spus Gheorghe Bălan.

După cum a relatat INFOTAG anterior, negocierile în formatul „5+2” nu s-au desfășurat timp de trei ani. În anul 2016 în Germania au avut loc două întrevederi informale cu participanții procesului de negocieri. Cu toate acestea, negocierile în formatul „5+2” nu au fost reluate. La începutul lunii iunie 2016 la Berlin a fost semnat un protocol din șapte puncte. Ulterior, după îndeplinirea acestora urma să se ia o decizie privind reluarea negocierilor în formatul „5+2“. Cu toate acestea, protocolul a rămas neîndeplinit, ceea ce nu a permis reluarea negocierilor.

Nici președinția germană a OSCE în anul trecut, nici președinția austriacă în anul curent nu au reușit să convingă părțile să se întoarcă la masa de negocieri. În plus, din cauza dezacordurilor dintre părți, în anul curent, pentru prima dată din anul 2009 nu a avut loc întrevederea informală în Bavaria, în cadrul căreia reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului discutau aspecte legate de consolidarea măsurilor de încredere între părți.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.