Transnistria şi Găgăuzia

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI A DECORAT REPREZENTANŢII AUTONOMIEI CU PRILEJUL CELEI DE-A 27-A ANIVERSĂRI DE LA „PROCLAMAREA REPUBLICII GĂGĂUZE”

18 august, 2017

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlach, a acordat vineri ordine și diplome persoanelor cu notorietate din Autonomie „în legătură cu cea de-a 27-a aniversare a proclamării Republicii Găgăuze".

Potrivit agenţiei INFOTAG, la ceremonia de acordare a disticţiilor, ea a menţionat că istoria Găgăuziei „se bazează pe lupta cetățenilor săi pentru independență și statalitate”.

„Acum 27 de ani, nimeni nu și-a putut imagina că Găgăuzia va avea propriile instrumente de putere, oportunități politice. Iar astăzi le avem. În plus, în ultimii ani, economia Autonomiei este în creștere, investițiile străine și interne sporesc. Tinerii rămân în regiune, beneficiind de educație şi dorind să se dedice țării lor natale”, a spus oficialul.

Cu Ordinul „Gagauz Yeri” au fost decoraţi Valeri Ianioglo, Pantelei Grosu, Nicolai Dragan și Petru Buzadji. Odinul „Mihail Ciachir” a fost acordat fostului deputat al Partidului Democrat, Alexandru Stoianoglo, și profesorului Alexandru Onofrei. Câteva zeci de persoane au primit titlul de „Cetățean de onoare al Găgăuziei”, diplome ale Guvernului Republicii Moldova și certificate de onoare ale bașcanului Găgăuziei și Adunării Populare.

INFOTAG precizează: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promis că va veni pe 19 august la sărbătoarea prilejuită de „proclamarea Republicii Găgăuze”. Oficialii de la Chișinău au ignorat sistematic această dată. Primul, care a întreprins o vizită la o astfel de festivitate a fost prim-ministrul, Valeriu Streleţ (nominalizat la această funcţie de PLDM). Al patrulea președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a vizitat Autonomia doar o singură dată în timpul mandatului său.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.19 11:46 Fima
    Am impresia ca ei construesc statu sau...De ce toti tac in Moldova?
  2. 2017.08.20 14:56 Stanislav
    Eu socot ca gagauzii vor unirea RM cu Rominia, chind ei pot sa primesc statul sau propriu - Republica Gagauzia.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.