Transnistria şi Găgăuzia

MOLDOVA CERE ONU SĂ-I AJUTE SĂ SCOATĂ TRUPELE RUSE DIN ŢARĂ

23 august, 2017

Moldova solicită ONU să includă pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care debutează pe 12 septembrie, chestiunea privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Deutsche Welle, despre aceasta se arată într-o scrisoare a reprezentantului permanent al Moldovei la ONU, Victor Moraru.

„Prezența militarilor ruși reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale. De aceea, Guvernul RM, în conformitate cu articolul 11 din Carta Naţiunilor Unite, solicită includerea problemei privind retragerea totală a acestor forţe armate străine de pe teritoriul său pe ordinea de zi a celei a sesiuni ca punct separat de dezbatere. Moldova mizează pe susţinerea eforturilor sale pentru retragerea necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul său”, a menţionat diplomatul.

Potrivit lui, examinarea acestei chestiuni „va fi un pas practic atât de necesar, în contextul diplomației preventive în regiune, unde menținerea păcii și a securității internaționale poate fi pusă în pericol”.

Moraru aminteşte de declaraţia OSCE, adoptată în 1999, în care era salutată „obligația Federației Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până la sfârşitul anului 2002”.

„De atunci, autoritățile Moldovei au continuat să depună eforturi în diferite formate pentru rezolvarea problemei privind pacificatorii ruși, dar până în prezent aceste eforturi nu s-au bucurat de succes. Niciunui stat nu trebuie să-i fie permis să împiedice aplicarea principiului dreptului internațional, potrivit căruia, forțele armate nu pot staționa pe teritoriul altui stat fără acordul ultimului”,, susţine diplomatul.

După cum a informat anterior INFOTAG, Moldova demult pledează pentru transformarea misiunii de menţinere a păcii în RM în misiune civilă sub mandat internaţional. La data de 2 mai 2017, Curtea Constituţională a Moldovei a declarat printr-o decizie că prezența pe teritoriul ţării a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a lansat o declaraţie în care acuză militarii ruşi din Transnistria de simpatizarea regimului separatist, iar Moscova – de neîndeplinirea unui şir de acorduri bilaterale şi internaţionale privind reglementarea conflictului în regiune.

„Operaţiunea de menţinere a păcii în cauză, ridicată de către unii în slăvi, s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, or, atitudinea părtinitoare şi simpatiile pacificatorilor ruşi faţă de regimul secesionist de la Tiraspol sunt absolut evidente”, consideră autorităţile RM.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.23 16:17 David
    Era clar inca atunci chind dl Plahotniuc a luat cuvint la ONU...
  2. 2017.08.23 16:19 Viorel
    Plahotniuc slov na veter ne brosaet, on ne balabol kak ostalinie politiki v Moldove.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.