Transnistria şi Găgăuzia

MAE DE LA TIRASPOL SE PRONUNŢĂ IARĂŞI ÎN PRIVINŢA ACŢIUNILOR INADMISIBILE ALE MOLDOVEI

01 septembrie, 2017

MAE al autoproclamatei RMN a lansat o nouă declaraţie cu privire la „acţiunile inadmisibile ale Moldovei de restricţionare a contactelor internaţionale ale Transnistriei”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, astfel a reacţionat instituţia transnistreană la interdicţia de intrare în Moldova, la aeroportul Chişinău, impusă unui grup de funcţionari ruşi care se îndreptau în Transnistria să sărbătorească „Ziua Republicii”, la invitaţia conducerii regiunii.

Structurile de forţă ale Moldovei l-au deportat pe preşedintele colegiului de experţi militari din Rusia, general-maiorul Alexandr Vladimirov, pe asistentul directorului executiv al administraţiei fondului „Ruskii mir”, Vsevolod Jeleznov, pe membrii delegaţiei Osetiei de Sud, condusă de şeful administraţiei preşedintelui acestei regiuni, Igor Kozaev.

„O îngrijorare deosebită” a instituţiei transnistrene a provocat-o situaţia ce ţine de interdicţia de intrare în Moldova pentru fosta deputată a Sovietului Suprem, Olga Gucalenko, care în prezent este reprezentantul parlamentului transnistrean în Federaţia Rusă.

În opinia MAE, acţiunile organelor de drept din RM arată că „autorităţile de la Chişinău aplică din nou mecanismul de „filtrare” a oaspeţilor străini care vin în Transnistria”.

„Încălcarea cinică de către partea moldovenească a bazelor dreptului internaţional, inclusiv a dreptului cetăţenilor la libera circulaţie, a dreptului de a intra, pleca şi a reveni în ţara sa, reprezintă o acţiune distructivă revoltătoare şi trezeşte o îngrijorare deosebită. Faptul că Chişinăul restricţionează circulaţia cetăţenilor Transnistriei şi chiar le interzice să meargă la locul lor de trai este un precedent extrem de periculos, care sporeşte critic gradul de tensionare în relaţiile dintre părţi”, consideră autorii declaraţiei, subliniind că „măsurile distructive ale RM vor afecta în mod negativ atmosfera dificilă în dialogul dintre părţi şi vor provoca o instabilitate generală în spaţiul regional”.

MAE de la Tiraspol a transmis acest mesaj părţii transnistrene, precum şi tuturor participanţilor la negocierile în formatul „5+2” cu solicitarea de „a depune eforturi pentru a nu admite nicio formă de limitare a drepturilor inalienabile ale RMN şi de înăsprire a blocadei politico-diplomatice a Transnistriei, care este membru cu drepturi depline ale procesului internaţional de negocieri”.

Potrivit informaţiei publicaţiei ruse „Argumentî i factî”, Poliţia de Frontieră a Moldovei nu a permis intrarea pe teritoriul ţării şi redactorului-şef al său, Igor Cerneak.

După cum a informat anterior INFOTAG, autorităţile de la Chişinău restricţionează vizitele în Transnistria pentru persoanele oficiale ale Rusiei, care susţine regiune, inclusiv financiar. Ultima dată, Tiraspolul şi Moscova au fost nemulţumite că a fost interzisă intrarea pe teritoriul RM pentru un grup de cetăţeni ruşi, inclusiv artişti, care urmau să participe la festivităţile consacrate aniversării a 25-a a misiunii de menţinere a păcii. Nici vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a reuşit să vină la festivităţi, căci România nu a permis avionului în care se afla oficialul rus să survoleze spaţiul său aerian.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.01 12:28 Cipolono
    Ce sarbatoarea sa fie la dinsii fara oaspeti strain?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.