Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINŢII MOLDOVEI ŞI RUSIEI S-AU PRONUNŢAT PENTRU REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

11 octombrie, 2017

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, s-au pronunţat pentru reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa rusă, acesta subiect a fost discutat în cadrul întrevederii de marţi, la Soci.

„Vom face totul pentru soluționarea conflictului transnistrean. Vom acționa în calitate de garant al acelor înțelegeri care pot și ar trebui, în cele din urmă, să apară. Ca să rezolvăm această problemă o dată şi pentru totdeauna în interesul oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu”, a spus Putin la începutul întrevederii.

Igor Dodon a spus că, pentru el, soluționarea problemei transnistrene „este o sarcină strategică”.

„"Au avut loc mai multe întâlniri cu conducerea Transnistriei. Împărțim această problemă în două etape: sarcinile pe termen scurt reprezintă soluționarea problemelor actuale cu care se confruntă populația. Iar perspectivele pe termen mediu reprezintă soluționarea conflictului. La aceasta putem reveni abia după alegerile parlamentare, care vor avea loc anul viitor. Sunt încrezător că după alegeri va fi un Parlament promoldovenesc, care va fi orientat spre soluţionarea acestei probleme”, a spus Dodon.

Pe pagina sa de facebook, el a scris că „Moldova mizează pe continuarea participării active a Federaţiei Ruse la procesul de negocieri privind diferendul transnistrean, proces în care acestui stat îi revine un rol foarte important”.

„Contăm în continuare pe sprijinul Rusiei în promovarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean şi suntem interesaţi de un progres real în domeniul dat pe parcursul anului curent. Am reiterat poziţia Moldovei privind problema transnistreană: susţinem constant reglementarea politică a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2” în condiţiile respectării principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene”, a scris Dodon.

El a mai scris că „a menţionat o dată în plus rolul pozitiv pe care l-a avut şi continuă să-l aibă actuala misiune de menținere a păcii pe Nistru cu participarea pacificatorilor ruşi”.

„Suntem dispuşi pentru continuarea promovării unui dialog direct între Chişinău şi Tiraspol la nivel de lideri, reprezentanţi politici, reprezentanți ai societăţii civile şi grupuri de lucru în scopul consolidării încrederii pentru rezolvarea problemelor actuale, cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”, a evidenţiat Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.