Transnistria şi Găgăuzia

REPREZENTANTUL SPECIAL AL RUSIEI CONSIDERĂ CĂ PAUZELE ÎN NEGOCIERI DUC LA ACUMULAREA PROBLEMELOR

11 octombrie, 2017

Reprezentantul special al Rusiei pentru reglementarea transnistreană, Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, a declarat că „pauzele îndelungate în negocierile în formatul „5+2” duc la acumularea problemelor şi la aprofundarea lor”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat jurnaliştilor la finele negocierilor de două zile pe care le-a desfăşurat în această săptămână la Chişinău şi Tiraspol.

El și-a exprimat speranța că runda de negocieri în format „5+22 va avea loc „în viitorul apropiat”.

„Îmi imaginez cu tristeţe cum va arăta următoarea noastră întâlnire oficială, care, sper că va avea loc într-o zi. O mare parte din aceasta o vor ocupa acuzațiile reciproce ale părților și mă tem că nu se va ajunge până la rezolvarea problemelor de fond. Aceasta nu s-ar întâmpla dacă şedinţele noastre ar fi regulate”, a spus diplomatul.

El a amintit că ultima dată participanții la procesul de negocieri s-au întâlnit la reuniunea neformală de la Berlin, în iunie 2016, sub președinția germană a OSCE.

„Este clar că după o astfel de pauză temporară, următoarea ședință nu va aduce rezultate tangibile și va fi neproductivă”, a spus Gubarev.

El a calificat drept „greşită” abordarea Austriei, care deţine preşedinţia OSCE în anul 2017.

„Austriecii insistă ca fiecare întâlnire în formatul „5+2” să se încheie prin atingerea unor înţelegeri concrete privind soluționarea problemelor existente. Am vorbit sincer și continuu să spun că, dacă părțile ar putea acționa în acest fel, atunci nu ar fi nevoie de mediere internațională. Chișinăul și Tiraspolul demult s-ar fi înţeles despre toate între ei și problema ar fi fost rezolvată. Repet că, din păcate, am avut dreptate eu, dar nu colegul nostru austriac”, a spus reprezentantul special al Rusiei.

Potrivit lui, când s-a format platforma de negocieri, cunoscută sub numele de formatul „5+2”, „la baza acesteia era o anumită filozofie, care constă în faptul că OSCE va fi liderul informal al acestui proces”.

„O dată pe an, președinția în această organizație trece de la o țară la alta și fiecare vine cu propria sa viziune de soluţionare a problemei. Rămâne să așteptăm anul viitor. Sper foarte mult că președinția italiană în OSCE nu va merge la greșit pe calea austriecilor, așa cum a arătat experiența. Sper că Președinția Italiei în OSCE din anul 2018 va fi mai eficientă decât cea a Austriei, care îşi va încheia mandatul la sfârșitul acestui an”, a spus Gubarev.

De asemenea, el a subliniat că în documentele adoptate în cadrul organizării procesului de negocieri se menţionează despre necesitatea de a convoca pe parcursul anului cinci sau șase runde de negocieri în formatul „5+2”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.