Transnistria şi Găgăuzia

PARTICIPANŢII LA ŞEDINŢA GRUPURILOR DE LUCRU PENTRU EDUCAŢIE NU AU REUŞIT SĂ DEPĂŞEASCĂ DIVERGENŢELE

12 octombrie, 2017

Şedinţa ordinară a grupurilor de lucru al Moldovei şi al Transnistriei pentru educaţie, care a avut loc în ajun, la Bender, cu participarea reprezentanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”, s-a încheiat fără rezultate, iar problemele care abordate vor fi discutate altădată.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Biroului pentru Reintegrare, delegaţia Chişinăului a solicitat reluarea discuţiilor despre asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a opt şcoli moldoveneşti din regiunea transnistreană care studiază în grafie latină. Reprezentanţii delegaţiei au propus ca liceului „Evrica” din Râbniţa să-i fie reîntoarsă clădirea construită din banii bugetului de stat al RM.

Reprezentanţii Transnistriei însă au refuzat să discute această chestiune, considerând că problema ţine de competenţa reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Nici pe subiectul privind apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană nu au fost înregistrate progrese.

În opinia delegaţiei moldoveneşti, reprezentanţii Tiraspolului „au substituit discuţiile concrete despre modelul actului de studii care ar urma să fie supus apostilării prin formularea unor propuneri irelevante în acest caz, care au tangenţă cu alte mecanisme juridice”.

La şedinţă au fost abordate şi alte probleme, cum ar fi condiţiile de încheiere a contractelor de arendă şi asumarea de către arendator a unei părţi din cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţiile capitale ale sediilor, despre stabilirea unor tarife echitabile la serviciile comunale, rezultatele evaluării comune a stării sanitare a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană.

S-a convenit că discuţiile la aceste şi alte subiecte de actualitate vor continua la următoarea şedinţă, data urmând a fi stabilită în regim de lucru.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.