Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA NU INTENŢIONEAZĂ SĂ DISCUTE STATUTUL SĂU POLITIC

13 octombrie, 2017

Transnistria nu intenţionează să discute probleme politice, căci niciuna din părţile procesului de negocieri nu este pregătită actualmente pentru soluţionarea acestora. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, la întrevederea de joi cu membrii Reuniunii Consultative a primilor deputaţi ai Sovietului Suprem.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el a subliniat că „nu poate fi vorba de niciun fel de discuţii pe marginea variantelor de integrare, reintegrare, unire, federalizare, pentru că totul este praf în ochi, o modalitate de a scăpa de rezolvarea problemelor reale, care necesită atenţie”.

El a subliniat „că astăzi problema statutului politic al Transnistriei este lipsită de relevanță” și a atras atenția membrilor Reuniunii Consultative la „inconsecvenţa deciziilor și acțiunilor politicienilor moldoveni, care în momente diferite şi în diferite locuri vorbesc ba de federalizare, ba de oportunitatea creării autonomiei transnistrene, ba de un statut special al republicii”.

„Timp de opt luni ale anului curent, înaltul demnitar al Moldovei (Președintele Igor Dodon – „I.”) de trei ori şi-a schimbat opinia”, s-a indignat Krasnoselski, care și-a exprimat nedumerirea referitor la „modul în care Transnistria ar putea negocia în astfel de circumstanțe”.

El a enumerat o serie de probleme de actualitate, a căror soluționare se află pe platforma de negociere. Printre acestea se numără deblocarea staţiei feroviare Slobodka, recunoașterea documentelor de învățământ superior, soluționarea problemei transportului auto și deschiderea unui pod peste Nistru lângă satul Bîcioc.

În pofida tuturor problemelor existente, el a menționat că „situația în Transnistria este relativ sigură și stabilă, în contextul evenimentelor care au loc în țările vecine”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.