Transnistria şi Găgăuzia

REPREZENTANTUL SPECIAL AL UCRAINEI A AVUT ÎNTREVEDERI LA CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL PRIVIND PROBLEMATICA TRANSNISTREANĂ

20 octombrie, 2017

Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea conflictului transnistrean, Victor Krijanovski, a efectuat în ajun o vizită la Chişinău şi Tiraspol şi a discutat cu reprezentanţii Moldovei şi ai autoproclamatei RMN despre problematica transnistreană.

Potrivit agenţiei INFOTAG, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a menționat la întrevederea cu diplomatul „deschiderea autorităților moldovenești pentru identificarea unei soluții viabile cu respectarea suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană”. Totodată, oficialul moldovean a reiterat poziția Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii trupelor şi munițiilor rusești dislocate în stânga Nistrului.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a trecut în agendă problemele majore de pe agenda negocierilor şi abordările Chişinăului pe marginea acestora, printre care: asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană; deblocarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol; necesitatea eliminării obstacolelor artificiale din calea liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului; deschiderea podului peste râul Nistru dintre localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc.

Totodată, viceprim-ministrul a reiterat importanța soluționării acestor probleme, fapt ce va contribui la creșterea încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

Oficialul ucrainean a accentuat deschiderea ţării sale pentru dinamizarea procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană în cadrul platformelor existente.

La Tiraspol, Victor Krijanovski a fost primit de preşedintele transnistrean, Vadim Krasnoselski, care a comunicat că Transnistria este dispusă să deschisă podul peste Nistru în apropiere de localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, dar cu condiţia că acesta nu va fi folosit în scopuri militare.

Krijanovski a vorbit despre vizita sa recentă la Viena, despre planurile de a vizita Bruxelles-ul, despre întrevederile din Moldova, iar acum şi de la Tiraspol pentru a discuta „un şir de aspecte ale pregătirii pentru şedinţa Consiliului miniştrilor de externe ai OSCE”.

„Din câte am înțeles din comunicarea noastră cu reprezentantul special al OSCE, Wolf Dietrich Haim, Președinția austriacă este interesată să obțină un anumit rezultat în procesul de negocieri până la sfârșitul anului. Ei studiază ce aspecte pot fi avansate. Adoptarea unor documente concrete ar demonstra că procesul de reglementare se desfăşoară totuşi, chiar dacă încet”, a spus el.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.20 16:38 Fima
    Kiev acum deja este cu Chsinau, de ce el nu a fost cinci ani un urma?
  2. 2017.10.20 16:41 Anton
    La noi persona, care hotareste tot este dl Plahotniuc, da la dinsii cine - Serif?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.