Maib_Craciun

Transnistria şi Găgăuzia

O NOUĂ RUNDĂ DE NEGOCIERI ÎN FORMATUL „5+2” AR PUTEA AVEA LOC PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUNII NOIEMBRIE

31 octombrie, 2017
<mt_str50>

O nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” ar putea avea loc până la sfârșitul lunii noiembrie pentru a actualiza agenda de negocieri. Acest subiect a fost discutat luni la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanţii mediatorilor (OSCE, Rusia şi Ucraina) şi observatorilor (UE ţi SUA) din formatul „5+2” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Surse din cadrul Guvernului eu relatat pentru INFOTAG că părţile au trecut în revistă ultimele evoluţii în problematica transnistreană în contextul pregătirilor pentru Reuniunea ministerială a OSCE de la Viena, menţionând că există premise reale pentru convocarea reuniunii în formatul „5+2”.

O chestiune în rezolvarea căreia s-a avansat mult este deschiderea, în timpul apropiat, a podului de la Gura Bîcului. De asemenea, au fost înregistrate progrese şi în ce priveşte apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană.

„Este în interesul nostru ca elevii din această regiune să-și poată continua studiile oriunde vor ei, inclusiv în Uniunea Europeană”, a menţionat Pavel Filip.

Părțile s-au referit, de asemenea, la evoluțiile privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale râului Nistru, precum și transportarea produselor și mărfurilor pe calea ferată prin regiunea transnistreană.

Prioritare pentru agenda de negocieri rămân a fi şi subiectele ce ţin de buna funcţionare a școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol – Râbnița şi eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului.

În procesul de negocieri în formatul „5+2” a diferendului transnistrean, în calitate de mediatori și observatori, sunt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ai Federației Ruse, ai Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii și ai Uniunii Europene.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player