Transnistria şi Găgăuzia

COMITETUL EXECUTIV AL GĂGĂUZIEI A APROBAT BUGETUL PENTRU 2018 ÎN VALOARE DE 706 MIL. LEI

31 octombrie, 2017

Marţi, Comitetul Executiv al Găgăuziei a aprobat bugetul autonomiei pentru anul 2018 în valoare de 706 mil. lei faţă de 570 mil. lei în anul curent.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa din regiune, veniturile proprii ale autonomiei sunt planificate la circa 307 mil. lei.

Cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare, de 336 mil. lei, sunt preconizate pentru domeniul educaţiei. Pentru compensarea sezonului rece se acordă 3 mil. lei, iar pentru indemnizaţii la naştere - 28 mil. lei. Fondul de susţinere a copiilor care au nevoie de servicii medicale speciale va fi de 2 mil. lei, bursele acordate de către başcanul Găgăuziei pentru studenţii de la Universitatea din Comrat sunt în valoare totală de 360 mii lei, iar ajutorul financiar pentru veteranii structurilor de forţă este de 291 mii lei.

În cadrul discutării proiectului, primul adjunct al başcanului, Vadim Ceban, a accentuat că în primele 10 luni ai anului s-a observat o creştere semnificativă a bugetului Găgăuziei, cu 45 mil. lei.

Potrivit lui, aceasta înseamnă că, în viitor, autorităţile autonomiei vor putea aloca fonduri pentru susţinerea antreprenoriatului. Este vorba de subvenţiile regionale în agricultură şi finanţarea construcţiei infrastructurii parcurilor industriale din Comrat şi Ceadîr-Lunga.

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a subliniat dinamica creşterii veniturilor proprii ale Găgăuziei.

"Din anul viitor vom finanţa opt programe sociale. În 2015, în bugetul autonomiei nu a fost niciun program de acest fel, iar astăzi fondul de investiţii este de 50 mil. lei. Asemenea resurse nu au mai fost niciodată în bugetul Găgăuziei", a remarcat ea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.