Transnistria şi Găgăuzia

VICEMINISTRUL RUS DE EXTERNE CONSIDERĂ CĂ AUSTRIA TREBUIE SĂ CONVOACE O ÎNTÂLNIRE ÎN FORMATUL „5+2”

02 noiembrie, 2017

Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, consideră că Austria trebuie să convoace până la sfârşitul anului o rundă de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru publicaţia rusă „Известия”.

Potrivit lui, „Moscova solicită convocarea unei întâlniri în formatul „5+2”, pentru ca situația în regiune să nu se tensioneze la maximum”.

„Confirmăm oportunitatea reluării cât mai grabnice a reuniunilor oficiale în formatul „5+2”. Dacă formatul se va convoca până la sfârșitul anului 2017, noi vom depune toate eforturile pentru a contribui la atingerea unui rezultat. Nu prea este clar de ce tărăgănează președinția austriacă a OSCE, motivând că fiecare întâlnire oficială în a formatul „5+2” trebuie să se încheie prin semnarea unor acorduri importante între Chișinău și Tiraspol. Acest lucru tergiversează procesul și chiar tensionează situația. Este necesară o tactică de măsuri practice, căci altfel totul se va împotmoli în dispute și discuții interminabile”, a spus Grigori Karasin.

Potrivit lui, Moscova de mai multe luni a ridicat în mod constant problema organizării neîntârziate a întâlnirii în formatul „5+2”.

„Anume acolo Chișinăul și Tiraspolul trebuie să discute problemele și să avanseze, stabilind acorduri pe teme concrete”, a menționat diplomatul.

Referindu-se la MAE al Rusiei, publicaţia rusă scrie că „subiectele principale ale discuțiilor vor fi instalarea punctelor de control pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, precum și problema „retragerii pacificatorilor ruși din regiune, lucru solicitat de Parlamentul Moldovei”.

„Mulți experți consideră că problemele existente în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol ar putea provoca o soluție militară a conflictului”, conchide publicaţia rusă.

În același timp, Moldova și Ucraina au declarat în repetate rânduri că „problema instalării punctelor comune de control la frontieră ţine de dezvoltarea relațiilor bilaterale și nu poate constitui obiectul discuției într-un format multilateral”. În ceea ce privește retragerea trupelor ruse, Parlamentul Moldovei a adoptat la 21 iulie 2017 o declarație prin care solicită retragerea Grupului operativ al trupelor ruse din Transnistria și transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune multinațională cu mandat internațional.

După cum a informat anterior INFOTAG, reprezentanții formatului „5+2” s-au întâlnit luni cu premierul Moldovei, Pavel Filip. Reprezentanții mediatorilor și observatorilor au discutat despre posibilitatea organizării unei reuniuni în formatul „5+2“, care ar putea avea loc până la sfârșitul lunii noiembrie la Viena.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.02 17:46 David
    Fara rezultate asa intilnirea nu da nimic...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.