Transnistria şi Găgăuzia

CHIŞINĂUL ŞI TIRASPOLUL AU CONVENIT SĂ REIA CIRCULAŢIA PE UN POD CARE NU A MAI FOST FOLOSIT DE 25 DE ANI

03 noiembrie, 2017

Pe 20 noiembrie va fi reluat traficul rutier pe podul de peste Nistru în apropierea localităţilor Gura Bîcului și Bîcioc, care a fost distrus în urmă cu 25 de ani, în timpul conflictului armat din Transnistria. Potrivit agenției INFOTAG, reprezentanții politici ai Moldovei și Transnistriei în reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatev, au semnat vineri, la Chișinău, un protocol în acest sens.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul Michael Scanlan, a spus că semnarea documentului este „un eveniment istoric”. Diplomatul și-a exprimat speranța că acest „prim pas pe calea atingerii înţelegerilor în numeroasele probleme nu va fi şi ultimul”.

„Astăzi am văzut că părţile pot ajunge la o înţelegere pentru binele reciproc”, a spus diplomatul american.

Ignatiev a menționat că podul va fi deschis de părți cu garanţia că nu va fi utilizat în scopuri militare.

„Acesta este un pas foarte important în cooperarea noastră, sper că nu va fi şi ultimul. Mulțumesc colegilor noștri din Rusia și Ucraina şi partenerilor occidentali. Podul este un element important de legătură, care este şi parte a Coridorului European de Transport IX”, a explicat diplomatul.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, în următoarele două săptămâni până la deschiderea podului, specialiştii din grupul de lucru în domeniul transporturilor urmează să studieze toate nuanțele tehnice pentru deschiderea acestuia.

„Podul a fost reconstruit în anul 2000 cu sprijinul financiar al partenerilor europeni, dar nu a fost folosit. A fost vizitat și încă va fi vizitat de specialiștii în domeniul transporturilor. Trebuie să coordonăm cheltuielile necesare, să rezolvăm problema cu reprezentanții Comisiei Unificate de Control, deoarece podul se află în Zona de securitate. Posturile de pacificatori de pe ambele maluri ale Nistrului, care se află acolo, vor continua să activeze. După soluționarea problemelor tehnice, începând cu 20 noiembrie, va începe circulaţia peste pod a transportului marfar şi de călători. Cred că fluxul din regiunea Odessa spre Chișinău se va înviora”, a spus Bălan.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.03 18:07 Veronica
    Ei numai perd timp si banii, deja 25 de ani la rind!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.