Transnistria şi Găgăuzia

UNIUNEA EUROPEANĂ SALUTĂ REDESCHIDEREA PODULUI GURA BÂCULUI-BÎCIOC

08 noiembrie, 2017

Uniunea Europeană salută Decizia de protocol, semnată de Chişinău şi Tiraspol privind reluarea circulaţiei pe podul peste Nistru între localităţile Gura Bâcului şi Bîcioc.

„Semnarea deciziei protocolului privind deschiderea podului Gura Bâcului-Bîcioc va oferi oportunități semnificativ crescute pentru facilitarea circulației persoanelor, transportului și bunurilor, și activităților de afaceri pe ambele maluri ale Nistrului și în întreaga regiune”, se menţionează în declaraţia Delegaţiei UE.

Uniunea Europeană menţionează activitatea importantă a Președinției austriece în exercițiu a OSCE şi a reprezentanţei OSCE la Chişinău.

„Este important ca această decizie să fie pusă acum în aplicare, după cum au convenit părțile, iar Uniunea Europeană este gata să sprijine acest lucru cât de mult posibil. Sperăm că acest lucru poate facilita realizarea următorilor pași în formatul „5+2”. Uniunea Europeană își va continua participarea activă la negocierile privind procesul de reglementare transnistreană și așteaptă cu interes o întâlnire în formatul „5+2” în viitorul apropiat.”, se menționează în declarație.

După cum a informat anterior INFOTAG, săptămâna trecută, principalii negociatori ai Chişinăului şi Tiraspolului au semnat o decizie protocolară privind redeschiderea podului şi reluarea circulaţiei transportului peste pod începând cu 20 noiembrie. Podul dintre localităţile Bîcioc şi Gura Bîcului a fost distrus în timpul acţiunilor de luptă de pe Nistru la începutul anilor ’90. Podul se află pe drumul M-14, care face parte din coridorul de transport paneuropean IX. Țările UE și CSI sunt interesate ca acest coridor să funcţioneze eficient. La începutul anilor 2000, podul a fost reconstruit cu ajutorul partenerilor externi, dar traficul rutier nu a fost reluat. Acest lucru a fost blocat de Tiraspol, care cerea garanții din partea Chișinăului de a nu folosi podul în scopuri militare.

După reluarea circulaţiei pe pod, aici va fi instalat un post al forţelor de menţinere a păcii.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.08 13:20 Galina
    Vedeti, chind ei vor ei pot sa fac si lucruri bune si frumoase.
  2. 2017.11.08 13:21 Stanislav
    Desciderea era mult asteptate.
  3. 2017.11.09 09:36 Larisa
    Asa trebue sa facem in loc de confruntari...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.