Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA CONDAMNĂ TENTATIVELE DE RECONSTITUIRE A „UNUI STAT ARTIFICIAL ÎNTRE GRANIŢELE RSSM”

09 noiembrie, 2017

Comunitatea internaţională trebuie să conştientizeze zădărnicia încercărilor de a reconstitui „fantomele trecutului” sub forma unui stat artificial între graniţele RSS Moldovenești, consideră ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE de la Tiraspol, această opinie el şi-a exprimat-o la masa rotundă internaţională „Statutul ţărilor nerecunoscute şi relaţiile lor cu Israelul”, desfăşurată la Universitatea din Tel Aviv.

Ignatiev a spus în alocuţiunea sa că „calea spre independența Republicii Moldoveneşti Nistrene se deosebeşte esenţial de multe alte state noi, deoarece edificarea propriului stat a devenit singura garanție a siguranței fizice a poporului multinaţional al Transnistriei”.

„În cei 27 de ani, în Transnistria și Moldova au crescut două generații diferite, care nu au trăit nicio zi într-un stat comun, iar tineretul transnistrean a văzut doar amenințări și presiune din partea Moldovei, care nu vrea să devină un partener responsabil, ci dimpotrivă, încearcă să blocheze oportunităţile socio-economice de dezvoltare a Transnistriei”, a spus el.

Potrivit lui, „stagnarea negocierilor și necesitatea de a apăra drepturile și interesele legitime ale transnistrenilor justifică căutarea de soluții nontriviale pentru viitorul Transnistriei”.

„Aceste soluții sunt sugerate de dreptul internațional, în care este codificat dreptul popoarelor la autodeterminare, precum și de precedentele moderne”, a declarat Ignatiev, care este convins că „harta politică a lumii în următorii ani se va schimba în mod inevitabil”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.09 15:59 David
    Eu nu cred si toate lumea nu sa crede ca Transnistria poate sa fie chindva stat...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.