Transnistria şi Găgăuzia

BANCA CENTRALĂ TRANSNISTREANĂ A DEPRECIAT RUBLA LOCALĂ CU ÎNCĂ 3,3%

09 noiembrie, 2017

Banca Centrală Transnistreană (BCT) a stabilit pentru joi un nou curs oficial al rublei în raport cu dolarul american – de 15,5 ruble. Cursul a crescut cu 3,3% sau cu 0,5 ruble.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul BCT, modificarea „are un caracter planificat şi corespunde parametrilor coridorului valutar de 15,0-15,5 ruble pentru 1 dolar SUA, definit de Principalele direcții ale politicii monetar-creditare unificate pentru anul 2017”.

„Decizia a fost luată ţinând cont de situația actuală de pe piaţa valutară, caracterizată printr-o creștere sezonieră a cererii de valută străină, în primul rând pentru furnizarea de bunuri de consum importate în preajma sărbătorilor de iarnă și crearea rezervelor pentru prima lună a anului viitor. Totodată, în mod tradițional, în această perioadă scad veniturile din export, în principal, din cauza naturii ciclice a producției și executării contractelor”, a explicat banca centrală.

Instituţia dă asigurări că până la sfârșitul anului, cursul nu va mai fi schimbat, iar „toate obligațiunile BCT pentru furnizarea de valută în cadrul intervențiilor valutare non numerar vor fi efectuate în întregime”.

INFOTAG precizează: Aceasta este a doua majorare de la începutul anului a cursului oficial de schimb al dolarului american în raport cu rubla transnistreană. Prima dată, cursul a crescut la sfârșitul lunii iunie cu aproape o treime – de la 11,3 la 15 ruble pentru 1 dolar. Noile autorități l-au acuzat pe fostul președinte Evghenii Șevciuk și pe cei din anturajul său de criza economică, financiară și monetară din Transnistria. Cu toate acestea, Şevciuk a reușit să fugă din Transnistria, iar fostul șef al BCT, Eduard Kosovski se află în arest în așteptarea procesului de judecată.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.