CREDITE AGRO

Transnistria şi Găgăuzia

UN DEPUTAT DEMOCRAT I-A CERUT BAŞCANULUI GĂGĂUZIEI SĂ PREZINTE RAPORTUL DE CHELTUIELI BUGETARE ALE AUTONOMIEI

10 noiembrie, 2017
<mt_str50>

Deputatul Parlamentului din partea Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a îndemnat Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) să ceară başcanului Irina Vlah să prezinte raportul de cheltuieli bugetare ale autonomiei în 2017.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la şedinţa APG, el a depus o sesizare în acest sens, pe motiv că raportul Curţii de Conturi atestă o mulţime de nereguli grave admise cu consimţământul Irinei Vlah.

„În toate direcţiile Comitetului Executiv a fost înregistrată o dublare a cheltuielilor planificate. În fiecare direcţie erau până la nouă funcţii vacante pe tot parcursul anului. Aceste funcţii au oferit aproape tuturor angajaţilor Comitetului Executiv posibilitatea obţinerii unor câştiguri suplimentare. De regulă, şefii de direcţii erau listaţi şi ca specialişti şefi, fapt ce le-a permis să aibă două salarii, salariul mediu fiind de până la 7 mii lei”, a spus Dudnic.

Potrivit democratului, auditorii de la Curtea de Conturi au constatat că în documentele subdiviziunilor Comitetului Executiv, adaosurile suplimentare ale funcţionarilor au fost prezentate oficial doar de 8%.

„Numeroasele deplasări oficiale ale başcanului şi ale membrilor Comitetului Executiv au dus la cheltuieli enorme ale trezoreriei autonomiei în aceste scopuri. Deseori, scopul călătoriei nu doar că nu a fost specificat, dar nu au fost prezentate nici biletele şi cecuri pentru cheltuieli”, s-a indignat Dudnic, explicând că recepţiile de tot felul au fost plătite din Fondul de rezervă al Găgăuziei, ceea ce „este interzis în mod expres de lege”.

Potrivit lui, limita de telefonie mobilă a fost depăşită de funcţionari de zece ori, iar cheltuielile pentru combustibil pentru transportul de serviciu sunt excesive.

Dudnic, care este originar din Găgăuzia, a abordat şi problema construcţiilor nefinisate.

„De regulă, aceştia sunt „bani îngheţaţi”. Astfel, dacă la 1 ianuarie 2016 erau 28 de astfel de obiecte în autonomie, estimate la 30 de milioane de lei, la 1 ianuarie 2017 acestea au ajuns deja la 70. Estimate la 70 de milioane de lei. Adică, Găgăuzia a adoptat practica „conservării” fondurilor”, consideră deputatul.

El a cerut ca Irina Vlah să prezinte raportul deputaţilor şi jurnaliştilor despre ce şi când s-au cheltuit banii.

„Îl îndemn pe başcan să nu mai fure banii şi să-i jefuiască pe cetăţenii Găgăuziei prin numeroasele petreceri”, a spus Dudnic.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.11 12:41 Galina
    Asa impresie ca dl Dudnic vre sa candideze la alegerile bascanului?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player