Transnistria şi Găgăuzia

PREŞEDINTELE BCT: ZVONURILE REFERITOR LA APRECIEREA DOLARULUI PÂNĂ LA 20 DE RUBLE SUNT NEJUSTIFICATE

14 noiembrie, 2017

Zvonurile referitor la aprecierea dolarului până la 20 de ruble sunt nejustificate, consideră preşedintele Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Vladislav Tidva.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în ajun la şedinţa comună a Sovietului Suprem şi Guvernului autoproclamatei RMN.

„Cursul oficial al rublei va rămâne în coridorul valutar aprobat de 15-15,5 pentru $1. Pe piaţa valutară nu se atestă un agiotaj deosebit. Nu vedem o creştere a cererii nici pe piaţa de numerar, nici din partea agenţilor economice. La momentul actual lipsesc factorii care pot provoca o devalorizare bruscă a rublei. Cursul oficial nu va fi majorat”, a spus Tidva.

El a recunoscut că „pe piaţa valutară există într-adevăr unele dezechilibre legate de soldul negativ al comerţului exterior, însă valoarea lor nu este atât de mare”.

Şeful BCT a atenţionat agenţii economici care efectuează o mare parte din decontări în ruble referitor la cumpărarea de valută străină de rezervă, deoarece, atunci când vor trebui să o schimbe înapoi în ruble şi devalorizarea nu va avea loc, ei vor suporta pierderi legate de diferenţa între cursul de cumpărare şi de vânzare.

Şeful Guvernului, Alexandr Martînov, a îndemnat antreprenorilor să nu încerce să folosească zvonurile despre scăderea iminentă a cursului de schimb al rublei în scopul de a majora adaosul comercial şi a obţine supraprofituri.

„Rugăm insistent participanţii pieţei valutare şi antreprenorii să nu tensioneze situaţia de pe piaţă, să nu umfle preţurile în mod nejustificat, căci ele sunt deja destul de mari, şi să ţină cont de prognoza Băncii Centrale şi a Guvernului. Suntem responsabili pentru afirmaţiile noastre: la momentul actual, nu există motive pentru creşterea nejustificată a preţurilor la mărfuri sau servicii ", a subliniat el.

După cum a informat anterior INFOTAG, săptămâna trecută, BCT a majorat cursul oficial al dolarului american de la 15 la 15,5 ruble sau cu 3%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.