Transnistria şi Găgăuzia

NEGOCIERILE PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ ÎN FORMATUL „5+2” VOR AVEA LOC PE 27-28 NOIEMBRIE

15 noiembrie, 2017

Runda de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” vor avea loc pe 27-28 noiembrie la Viena. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut miercuri de vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.

Potrivit lui, invitația a venit din partea preşedinţiei Austriei în OSCE, iar toţi participanţii la negocieri au sprijinit în cadrul consultărilor anterioare propunerea de reluare a acestora.

„În etapa următoare, vor fi făcute propunerile pentru agenda întrevederii. Părţile au sprijinit ca toate chestiunile să fie discutate în cadrul „Berlin plus”, care include câteva probleme ale Chişinăului şi Tiraspolului”, a spus Bălan.

După cum a informat anterior INFOTAG, negocierile în formatul „5+2” nu s-au mai desfăşurat din aprilie 2014. În iunie 2016, la Berlin a avut loc o reuniune informală a negociatorilor, la care a fost elaborat un protocol care include o serie de cerințe din partea Tiraspolului. S-a decis că, după îndeplinirea protocolului, va fi luată o hotărâre privind reluarea negocierilor. Însă protocolul nu a fost realizat, iar participanții formatul „5+2” nu s-au mai întâlnit.

În anul curent, protocolul de la Berlin a fost completat cu câteva condiții ale Chișinăului, datorită cărora a fost format pachetul „Berlin +”. Acesta include patru probleme asupra soluționării cărora insistă Chișinăul și Tiraspolul. Una dintre cerințele Chișinăului a fost deja îndeplinită: în timpul unei întâlniri în formatul „1+1”, la începutul lunii noiembrie, a fost luată decizia de a relua traficul pe podul peste Nistru în apropierea satului Gura Bâcului și Bîcioc. Deschiderea oficială a podului este programată pentru 20 noiembrie.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.15 18:17 Galina
    Bina ca ei stau la masa...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.