Transnistria şi Găgăuzia

AUTORITĂŢILE TRANSNISTRENE AU VERIFICAT „PREGĂTIREA DE MOBILIZARE A POPULAŢIEI”

20 noiembrie, 2017

Transnistria este pregătită să facă faţă calamităţilor naturale şi tehnice şi altor factori negativi. La această concluzie a ajuns preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în urma mobilizării bărbaţilor, la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la şedinţa Consiliului de securitate, consacrată rezultatelor mobilizării, el a spus că aceasta a oferit o imagine clară referitor la faptul „pe ce forţe poate miza statul în caz de necesitate”.

„La locurile de mobilizare au venit 39 979 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani (Tiraspol, Dnestrovsc, Cremencug - 13 332, Slobozia - 4518, Bender - 5869, Grigoriopol și raionul Grigoriopol - 4605, Dubăsari şi raionul Dubăsari - 2370, Rîbniţa și raionul Rîbniţa - 7032, Camenca și raionul Camenca - 2253). Rata de participare este de 90% din numărul cetățenilor citaţi”, a spus liderul de la Tiraspol, care a apreciat înalt nivelul de responsabilitate civică și conștientizare a cetățenilor, precum și calitatea pregătirii și desfășurării evenimentului.

Potrivit lui, „informația despre resursele populației, care, în caz de necesitate, ar putea fi implicate în lichidarea consecințelor situațiilor excepţionale, era până în prezent nu prea clară“, iar antrenamentul „a permis înlăturarea acestui gol informațional: a fost obținută o imagine clară a forțelor de mobilizare ale RMN”.

Krasnoselski a negat zvonurile că mobilizarea „urmărea scopuri provocatoare în relația cu Republica Moldova”.

„Transnistria nu intenționează să atace pe nimeni și nu intenționează să lupte cu nimeni. Chiar dacă suntem autosuficienți din punct de vedere al structurilor de forţă. Mobilizarea vizează în special obținerea de informații despre personalul pe care statul se poate baza în caz de calamităţi naturale sau catastrofe provocate de factorul uman. Mă bucur că, din cele 41 de mii de persoane citate, au venit aproximativ 40 de mii de oameni. Acesta este un bun indicator. Ei sunt bărbaţii care sunt capabili să reziste dezastrelor, împreună cu președintele, cu guvernul și cu toată guvernarea. Aceasta este o unitate între guvernare și oameni pentru a rezolva problemele care pot apărea în Transnistria. Să dea Domnul ca acestea să nu fie”, a spus el.

Conform ultimului recensământ al populației din regiune, în 2015, numărul populației rezidente în Transnistria a fost de 475,7 mii de oamenii, fiind cu 79,7 mii sau 14,3% mai puțin decât la recensământul din 2004. Ponderea bărbaților era de 45,4% sau aproximativ 216 de mii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.