Transnistria şi Găgăuzia

EVALUAREA JURIDICĂ A ACTIVITĂŢII FOSTULUI PREŞEDINTE AL TRANSNISTRIEI, EVGHENII ŞEVCIUK, VA FI FĂCUTĂ ÎN ABSENŢA LUI

21 noiembrie, 2017

În Transnistria au fost inițiate procedurile judiciare împotriva fostului președinte Evghenii Şevciuk în baza articolului „abuz de serviciu în materie de corupție” al Codului penal.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat la televiziunea locală preşedintele Comitetului de anchetă al autoproclamatei RMN, Veaceslav Brînzari, menţionând că procesul va avea loc în absenţă, deoarece Şevciuk a plecat din Transnistria în luna iunie şi nu a mai revenit.

El a amintit că fostul președinte este implicat în șase cauze penale și este acuzat de corupție, contrabandă, luare de mită, abuz de putere, deturnare de fonduri publice în proporţii deosebit de mari și reținerea ilegală asalariilor și pensiilor.

„În cadrul procesului în absență, la prima etapă vor fi examinate cauzele privind reţinerea în 2015 la 30% din salariile angajaţilor din sectorul public și de la întreprinderea „Biohim” ”, a spus Brînzari.

El a promis că documentele secretizate de Şevciuk vor fi desecretizate, iar procesul judecătoresc va fi deschis.

Anchetatorul a menţionat că la răspundere vor fi traşi şi alți membri ai echipei lui Kosovski, asistenții săi, care „au creat toată această ticăloşie”.

Drept exemplu el a adus fosta conducere a băncii centrale, care a creat un sistem care permitea anumitor importatori, în special firmei „Tristar”, să cumpere valută la cursul oficial și să importe carburanţi, în timp ce alții au fost privați de astfel de oportunități.

„Presupunem că acest lucru a fost creat în mod artificial cu participarea fostului șef al băncii centrale, Eduard Kosovski, și adjunctului său Alexandr Leancă, dar decizia finală urmează să fie luată de instanța de judecată”, a explicat Brînzari, menționând că cei care au colaborat cu ancheta, şi-au recunoscut vina şi le pare rău de cele comise au primit sentințe ce prevede închisoare cu suspendare.

Comentând acuzațiile opoziției cu privire la de natura politică a unor dosare Brînzari subliniat că în Transnistria nu există deținuți politici, iar toate persoanele aduse în fața justiției au comis infracțiuni penale.

„Faptul că ei şi-au folosit autoritatea pentru a comite crime nu înseamnă că este vorba de dosare politice”, a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.21 14:22 Antonina
    Nu i kak im vernutisea na rodinu v Tiraspoli?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.