Transnistria şi Găgăuzia

ŞEFUL MISIUNII OSCE A APRECIAT AVANTAJELE NOULUI POD PESTE NISTRU, ÎNTÂLNINDU-SE CU LIDERUL DE LA TIRASPOL

24 noiembrie, 2017

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, s-a întâlnit în ajun cu preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, venind nu pe drumul scurt, ci pe drumul M14, pe la podul peste Nistru de lângă Gura Bîcului, care a fost deschis duminică, deşi acest itinerar de la Chişinău este cu zeci de kilometri mai lung.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, Krasnoselski i-a mulţumit oaspetelui pentru contribuţia avută la deschiderea podului, calificând acest lucru drept „un pas important în stabilirea relaţiilor economice şi umanitare între părţile negocierilor”.

„Oamenii sună, mulțumesc, vorbesc despre intensificarea circulaţiei rutiere. Sunt convins că în urma reluării traficului pe pod va avea de câștigat şi mediul de afaceri, care s-a confruntat cu probleme serioase din cauza logisticii incomode de circulaţie a mărfurilor. Deschiderea podului este un exemplu de o bună soluție de compromis pentru problemele importante ale oamenilor”, a spus el.

Krasnoselski a amintit şi de alte probleme de pe ordinea de zi a formatului de negocieri „5+2“, a cărui următoare reuniune este programată pentru 27-28 noiembrie la Viena: apostilarea diplomelor transnistrene de învățământ superior, problemele din domeniul telecomunicațiilor, transporturilor, agriculturii și învăţământului.

„Aceste probleme pot fi rezolvate numai prin compromis. Astfel, pas cu pas, vom ajunge la o soluționare a problemelor care de ani de zile perturbau relațiile umane normale dintre locuitorii celor două maluri ale Nistrului. Suntem pregătiți pentru dialog”, a asigurat el.

Potrivit reprezentantului OSCE, participarea șefului guvernului moldovean și a președintelui transnistrean la ceremonia de deschidere a podului a demonstrat disponibilitatea de a rezolva problemele existente.

„Pot confirma, din experiență personală, că decizia luată a simplificat viața oamenilor. Astăzi am venit la Tiraspol pe acest pod”, a spus el.

Michael Scanlan și-a exprimat opinia că disponibilitatea de a discuta problemele actuale ale agendei de negocieri arată dorința reală a conducerii părţilor de a „găsi soluții de care depinde viața oamenilor”.

După cum a informat anterior INFOTAG, podul dintre localităţile Bîcioc şi Gura Bîcului a fost distrus în timpul acţiunilor de luptă de pe Nistru la începutul anilor ’90. Podul se află pe drumul M-14, care face parte din coridorul de transport paneuropean IX. Țările UE și CSI sunt interesate ca acest coridor să funcţioneze eficient.

La începutul anilor 2000, podul a fost reconstruit cu ajutorul partenerilor externi, dar traficul rutier nu a fost reluat. Acest lucru a fost blocat de Tiraspol, care cerea garanții din partea Chișinăului de a nu folosi podul în scopuri militare, deși părțile au convenit asupra acestui lucru încă în 1998.

Reluarea traficului peste pod a fost una din condiţiile RM înaintate Transnistriei în 2017 în cadrul pachetului “4+4”, care prevede soluţionarea a câte patru probleme de fiecare parte.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.24 17:47 Esanu
    OSCE tot timpu are pozitia bine chibzuite.
  2. 2017.11.24 18:22 Nina
    El este barbat adavarat un fel de macio!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.