Transnistria şi Găgăuzia

LA VIENA ÎNCEPE PRIMA RUNDĂ DE NEGOCIERI OFICIALE DIN ULTIMII TREI ANI ÎN PROBLEMA TRANSNISTREANĂ ÎN FORMATUL „5+2”

27 noiembrie, 2017

Luni, la Viena începe o rundă de negocieri oficiale pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”. Potrivit agenţiei INFOTAG, aceasta va fi prima rundă de negocieri oficiale din aprilie 2014. În acelaşi timp, în această perioadă au avut loc câteva întâlniri neformale ale participanţilor la acest format.

Delegațiile Chișinăului și Tiraspolului vor fi reprezentate la Viena de principalii negociatori – vicepremierul Moldovei Gheorghe Balan și ministrul Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev. De asemenea, la negocieri vor participa reprezentanții mediatorilor – şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, reprezentantul special al Rusiei, vicepremierul rus de Externe, Serghei Gubarev, și reprezentantul special al Ucrainei, Viktor Krîjanovski. Observatorii din Uniunea Europeană și SUA la Viena vor fi reprezentaţi de șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, și Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

În cadrul negocierilor se va discuta despre problema relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, punerea în aplicare a acordurilor din pachetul „Berlin +“, care include câte patru probleme înaintate de fiecare parte. Runda de negocieri se va desfășura în contextul intensificării dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și soluţionării unor probleme care au fost incluse în acest pachet.

Negocierile în formatul „5+2” nu au mai avut loc din luna aprilie 2014. În iunie 2016, la Berlin a avut loc o reuniune informală a negociatorilor, la care a fost elaborat un protocol care include o serie de cerințe din partea Tiraspolului. S-a hotărât ca, după implementarea protocolului, va fi luată o decizie privind reluarea negocierilor. Protocolul însă nu a fost îndeplinit, iar participanții la formatul „5+2” nu s-au mai întâlnit. În 2017, „Protocolul de la Berlin“ a fost completat cu câteva condiții ale Chișinăului, astfel fiind format pachetul „Berlin +“, care va fi principalul subiect al negocierilor în perioada 27-28 noiembrie în Austria.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.27 18:09 Victor
    Austria demonstreaza ca ea a reusit macar ceva sa face in presedentia la OSCE.
  2. 2017.11.27 18:14 Mihai
    Cu fie care an noi sa devenim mai mult deferiti, nu stiu cum noi putem sa construm Moldova unita?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.